Д-р Есма Гюндоду от Одрин и Минчо Гумаров от Кърджали са тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек". Отличията се връчват за пети пореден път от Арт движение  „Кръг". Официалната церемония ще се състои на 21 май-Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие.
Д-р Есма Гюндоду е родена в някогашния Кърджалийски окръг, в семейство на лекари. Майка й д-р Нюсет Хаджимет е била депутат от парламентарната група на ДПС в 36-тото и 37-то НС, а баща й е бил лекар в Ардино и Кърджали. В Турция д-р Есма Гюндоду живее и работи от 1990 г., където е известна като общественик, политическа личност и граждански активист, ангажиран с каузите на балканското сътрудничество. До 2016 г. тя е председател на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Одрин. Партньорството между Арт движение „Кръг" и Есма Гюндоду под общото мото „Културни мостове" започва още през 2010 г. От тогава във всяко издание на Инициативата „Мултикултурният град", както и в международните програми в Дъждовница, гостуват дипломати, представители на община Одрин, преподаватели и студенти от Тракийския университет, художници, музиканти, фотографи и изследователи. За осъществяването на тези срещи Есма Гюндоду е истинският човек-мост. По нейна инициатива на 17 януари 2013 г. е подписан меморандум за културно сътрудничество, в резултат на който още през май същата година в рамките на Инициативата „Мултикултурният град" в Кърджали гостува един от знаковите за Одрин художници от български произход – 83-годишният Тайъп Ялмъз, който показва българския си дебют след 60 години отсъствие от родината. С Одринската асоциация на арт фотографите EFOD, където Есма е активен член, през 2015 г. е осъществено няколко месечно културно изследване на тема „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин", в която са представени 21 майстори от Кърджали, а финалната изложба е показана в двата побратимени града, както и в българския парламент по повод Европейските дни на културното наследство'2015. Самата Есма Гюндоду е творческа натура, а името й е свързано с принос към организацията и осъществяване на десетки емоционални културни събития у нас и на Балканите: балкански срещи на жени и женски дружества в Комотини, Одрин и Кърджали, събития в памет на прекрасния български поет от турски произход Реджеб Кюпчю, срещи в Одрин на писатели от България с читатели, каквато беше и наскоро състоялата се среща с нашумелия белетрист д-р Хасан Ефраимов от Добрич, определян като „българския магически реалист", за която инициатива Есма Гюндоду беше поздравена и от кмета Хасан Азис. Малко известно е, че през 2014 г. Есма Гюндоду организира масова подкрепа в Турция за българската песен „Детска планета" на Крисия, Хасан и Ибрахим на финала на Детската Евровизия в Малта. На Есма принадлежат думите: „Като общественици и интелектуалци, ние работим за такова балканско приятелство и културно сътрудничество, което не се влияе от географски граници, нито от често променящите се позиции на политиците". Тя е номинирана за наградата „Мултикултурният човек'2017" за нейния безспорен принос към изграждането на културни мостове между творците и гражданските организации от България и Турция.
Минчо Гумаров е истински представител на изчезващия вид изследователи ентусиасти, таланти и родолюбци, роден в планината на Орфей, за да преоткрива нейните истории, тайни места, легенди и исторически находки всеки ден от своя живот. Той е спелеолог, краевед и откривател по призвание. Намерените от него праисторически находки в планината на Орфей днес са измежду най-ценните експонати в Регионалния исторически музей, а името му е свързано с откриване и изследване на близо 200 пещери в Родопите, с техните истории, със съхраняване на старинните им български и турски имена. От тези пещери 163 са на територията на област Кърджали, а 45 – на територията на община Кърджали. Най-голямата му гордост е 35-вековният мегалитен паметник край село Ненково, известен като пещера „Утробата", наричана от местните хора „Тангардък кая", която набира все по-голяма популярност у нас и в чужбина. Изследователи и медии, както и местното население, с право го считат за неин откривател. Участвал е в стотици експедиции и изследвания, вкл. и в тясната област на зоогеографията, работил е с д-р Петър Берон при изучаване на следи от изчезнали местни биологични видове в земните недра, снимал се е в американски екшън, винаги се движи с военен бинокъл в джоба, за да има достъп до всички причудливи природни форми – сталактити, сталагмити, сталактони, многоцветни каменни композиции, водопади, подводни реки, естакади. Добре познава и най-отдалечените села в Източните Родопи, местните традиции и забравени занаяти, а през 2016 г. създава във военния лагер в с. Широко поле първата старинна работилница за ковано желязо в област Кърджали. Знае 500 редки думи на турски език, с които местното население по селата назовава старинни обекти и забележителности. От години ръководи пещерен клуб „Родопи" и обучава млади хора на смелост и откривателски дух. Малко известна част от биографията му е фактът, че е изпълнителен директор на Източно-родопския регионален съвет по краезнание, чийто екип от 1999 до 2005 г. издава на български и турски езици месечното издание за деца и юноши „Родопско равновесие", в което освен младежи публикуват видни български писатели и учени. Гумаров участва в създаването на видео-учебници по краезнание, съставител е на сборника „Училищно краезнание" (1996), а заедно с проф. д-р Петър Гарена – и на сборника „Родопско краезнание" (2001). Има над 350 публикации по краезнание, спелеология и в специфичната научна област антропоспелеология в местни и специализирани издания. През април 2017 г. екип на канал Discovery снима на живо експеримента на Гумаров за изсичане на тракийска скална ниша, като доказателство, че нишите са дело на човека, а не природен феномен. Минчо Гумаров е номиниран за наградата „Мултикултурният човек'2017" за принос към неповторимия дух на многообразието.
От 2013 г. в рамките на Инициативата "Мултикултурният град" стартира и номинация за наградата "Мултикултурният човек". Арт движение КРЪГ е инициатор на тази награда, която се връчва по време на културната програма на "Мултикултурният град". Наградата се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/5/17 16:38

    Малко занаят,и не видях да пишат, че Минчо е и много добър художник и ловец. Има много хубави картини, като една от тях ми е подарък от него. Жив и здрав бъди Минчо.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/5/17 20:39

    Браво Минчо! Ти си жива енциклопедия на родния ни край. Мисля, че много археолози трябва да са ти благодарни.

    ОтговорИзтриване
  3. Zaradva me tazi novina. Dr.Esma Gündoğdu e prekrasen çovek,intelektualka i imenita obştestveniçka. S neya se zapoznah na otkrivaneto na pametnika na malkata Türkan Bebek v Edirne. Dılgi godini beşe predsedatel na mestnoto izselniçesko drujestvo. Pak po neyna initsiativa byaha provedeni mnojestvo sreşti na jenite ot Bılgariya,Gırtsiya i Turtsiya. Dr. Esma Gündoğdu e svetska jena i preırjeniçka na zavetite na velikiya Mustafa Kemal Atatürk. Tya e dostoyna da bıde rıkovoditelka na izselniçeskite federatsii, koito v momenta sa zaeti ot neuki mıje...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/5/17 23:44

    Off..J Aksoy su c harfini CH yazsana.bulgar site na yaziyosun..biraz da dikkatli yazalım ya..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.