Смятам, че има достатъчно данни, според които може да се поиска отмяна на регистрацията на ДОСТ. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на АБВ Константин Проданов. „За мен по-важното, обаче, е да бъде елиминирано явлението ДОСТ. Защото това, което в момента се казва ДОСТ, преди се казваше НПСД, а след една-две години ще се казва сигурно „Баджанак“. Всеки един български гражданин трябва да бъде политически представен, но неговият глас не бива да бъде даден под натиск“, посочи той.
Според Проданов нарушенията на българското законодателство от страна на партии под външно влияние са били особено очевидни в разгара на предизборната кампания. „Провокира ме това, което се случваше в Кърджали. Нашите представители там, нашият областен председател ми се обади няколко пъти по време на кампанията и ми каза: „Тук стават ужасни работи“. Първо, тези автобуси с изселници са факт. Факт е, че целият град непрекъснато бива огласян от високоговорители на турски език. Т.е. бълва се пропаганда на турски език в разрез със закона. Това, че бяха намерени, и не само в Кърджали, а и в Лудогорието също, пратки с хранителни продукти и какво ли още не, предназначени за гласуващите за една определена партия. Тези торби бяха маркирани по определен начин. Всъщност имаше много сигнали и те явно бяха достатъчно основателни президента Радев да свика шефовете на службите“, припомни лидерът на АБВ. „За това по време на кампанията отидох до Кърджали, защото там бяха най-видими основните безобразия. Направихме пресконференция и заявихме, че ще търсим начин това да се ограничи. Подали сме сигнал и до ДАНС, и до прокуратурата по повод тези публично известни факти“, допълни той.
Константин Проданов бе призован за коментар и по отношение на твърденията на лидера на ДОСТ Лютви Местан, че е постигнал висок изборен резултат. „Господин Местан, разбира се, е много ербап с неговия резултат, но зад този резултат стои 80-милионната турска държава, със цялата си мощ. Имаше достатъчно информация например, за натиск върху наши изселнически организации от страна на представители на турското правителство, да гласуват за определена партия. Получаваха се смс-и.“ Проданов припомни и тиражираните в медиите информации за натиск върху нашите сънародници от турски произход, някои от които са били заплашвани с отнемане на социални права в Турция, или с угроза за техния бизнес.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.