Атлети от 7 до 62 години пробягаха 7-километровото трасе
В Ардино се проведе първия маратон „Дяволския мост - Ардино” с дистанция седем километра. В надпреварата днес участваха над 80 състезатели от различни краища на страната. Тя бе посветена на Международния ден на предизвикателството и 17-ти май - Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта.
Спортното събитие бе с национално значение. Имаше известни лекоатлети от София, Шумен, Добрич, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали.
Победител при мъжете стана 39-годишният софиянец Деян Атанасов, състезател на Спортния клуб по лека атлетика (СКЛА) „Атлет стратеш – Ловеч”.  Той постигна впечатляващ резултат от 23,41 минути.
Втори финишира с 26,06 мин. 24-годишният Валентин Паскалев от отбора на „Биофреш” от Пловдив. На трето място е 31-годишният Дилян Бояджиев от СК „Нео Атлетика” от Димитровград, който спря хронометрите на 26, 26 мин.
В дамската надпревара първенец е 23-годишната Радосвета Симеонова от СКЛА „Добруджа 99” от Добрич с 27,26 мин. На втора позиция е Мирела Ботева от Враца с 35,14 мин., а трета - Дима Гачева от Кърджали с 36, 41 мин.   
В състезанието имаше и специално класиране за състезателите, които постоянно живеят на територията на община Ардино. Победител при мъжете с 31, 37 мин. стана 25-годишният Цветан Йосифов - лейтенант във Военно формирование 14 370 към съвместното командване на силите в София. На второ място се класириха младите състезатели Берк Касабов и Екрем Хасан с време 33,21 мин., а на трето - Севги Аптикадир с 34, 39 мин.
Най-бърза ардинчанка е майсторът на спорта и треньор по тенис на маса Йорданка Колева. Тя пробяга 7-те километра за 49, 25 мин. Нейни подгласнички са Екатерина Карабова - 51, 07 мин. и Шенай Али – 52,05 мин.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад  и Евгений Смирнов, управител на военно-спортния
клуб „LASERWAR Balkans” и основен спонсор на състезанието, връчиха парични награди, купи и грамоти на призьорите. Общият награден фонд на маратона бе 3 400 лв.
Ресми Мурад поздрави организаторите на маратона. „Радвам се, че това спортно събитие предизвика интерес както в общината, така и в цялата страна. Надявам се, през годините тази инициатива да се превърне в традиция”, заяви той.
Победителят при мъжете Деян Атанасов сподели, че разстоянието от седем километра не го е затруднило и очаква през следваща година по-дълъг маршрут.
Шампионът при дамите Радосвета Симеонова отбеляза, че това е най-късата дистанция, в
която е участвала досега. „За пръв път идвам в Родопите. Уникална природа. Обичам предизвикателствата. Догодина, ако се проведе маратон, отново ще дойда с желание”, заяви Радосвета Симеонова. Тя е първенец на маратоните в София и Плевен.
Старт на маратона даде главният съдия на състезанието Месут Хайрулов, председател на Спортния клуб с ученици „Алада” в Ардино. „Щастлив съм да открия това събитие. Надявам се тази инициатива да се превърне в традиция” с тези думи Месут Хайрулов пожела  успех на участниците.
Всички участници в маратона получиха грамоти за участие. Най-младият участник в дистанцията бе  7-годишният Арда Левент от Бял извор, а най-възрастният –
62-годишният Серьожа Кючуков от Димитровград.
Спортното събитие уважиха още областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места.
Гюнер Шюкри
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.