В Кърджали е намаляло потреблението на хляб от Хасково заради информациите за наличие на уран във водата на производителите, разкриха пред 24rodopi.com търговци в града край Арда.
Припомняме, че преди месец Районната здравна инспекция в Хасково съобщи, че има завишена концентрация на уран във водата в града. Оказа се, че това се знае от близо половин година, но населението не е било уведомено.
„Доставчиците на хляб от Хасково ни уверяват, че производителите не са ползвали радиоактивна вода, но клиентите създават паника с твърдение за „радиоактивен хляб“ и все повече хора отказват да купуват от тамошния така нар. „заводски хляб“ и другите марки", допълниха търговците.
За разлика от проблемите на хасковлии, в област Кърджали няма отклонения в качеството на питейната вода, тя е с отлични качества. Това сочат резултатите от проверките в периода 1-15 май, съобщиха за 24rodopi.com от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
„По график мониторинг по радиологични показатели на питейната вода в област Кърджали ще бъде извършен в 16 населени места. Взетите и изследвани проби от началото на календарната година са 8, по показателите: обща бета-активност, обща алфа-активност и обща индикативна доза. Резултатите от извършените изследвания в лабораторията на РЗИ-Пловдив са без отклонения”, посочиха от Здравната инспекция в Кърджали.
Съмнения за качеството на питейната вода е имало за селата Миладиново, Рудина, Рани лист и Сестринско. След извършени повторни проби, не са били отчетени отклонения по микробиологични показатели.
Регулярните проверки и мониторинг за качеството на водата ще продължат, категорични са от РЗИ.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/5/17 12:06

    лично мое мнение. водата в хасково е отвратителна. мирише на риба. чета за хляба, не мили ми читатели, всичко, което се приготвя с вода не е за консумиране. знаем, че сега ще се надигнат бизнесмените, магазинерките(както го сториха спрямо мен, НО...) истината е тази. същото е и в бързо хранене. така мисля, уверяват ни, че след като мине през огъня няма страшно. не съм на това мнение. и стига сте ни уверявали, че винаги водата в хасково е била лоша. да, лоша е била, но тук усещаш мирис на уран, а и в някои вериги тече мътна вода в тоалетните. още с влизането на магазина и се започва да ни уверяват..., уверявайте не мен, а когото си желаете. все пак мога да направя съпоставка между преди и сега, нито е за пиене, нито е за къпане, нито е за готвене водата, отвратителна е. който иска да ме съди, алергичен човек съм и веднага усещам миризмата на водата в хасково. дано нещо оправят, защото има причини, които тук няма как да ви споделя. дай боже нещо се пооправи с водата, иначе трябва да си налягаме парцалите, а тук вече ни е досадно да стоим

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/5/17 20:32

    I mineralnata voda bankia hicn ne varvi...muhliasva sa v vrajdebna i v sofia...kak sa razbrali i chujdencite, che e palna s uran?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/5/17 23:05

    Da vi e sladko

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.