„Майските и декемврийски събития са знака и началото на демокрацията  в България. Тук преди 42 години е поставено началото на демокрацията. Бял извор е дал своята жертва и своя принос в името на демокрацията, за което Ви поздравявам ”. Това заяви в ардинското село Бял извор зам.председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис на проведения традиционен възпоменателен митинг-мевлид в памет на Кязим Ибрахим Паша, убит през 1972 г. по време на един от етапите на т.нар. "Възродителен процес" в Кърджалийско.
„В най-новата история на България има над 400 партии, които се създадоха, но в момента своята дейност продължават  четири или пет от тях. От тези 400 партии единствено ДПС е създадено на основата на жертвите, които са паднали в името на правата и свободите. Няма друга партия, затова няма начин ДПС да бъде премахнато от България, защото е в нашите сърца. ДПС е част от нашата болка, но ДПС е и част от нашето бъдеще, заяви инж. Хасан Азис. Той подчерта, че ако историята не се помни и не е урок, има опасност събитията и грешките да се повтарят. „За това ние сме тук, за да четем правилно историята и да покажем, че сме си взели урока. Днес сме на това свещено място, за да покажем, че събитията, които са се случили през 70-те, 80-те години на миналия век и които взимат връх  с масовото изселване в Турция през 90-те години са най-срамната и позорна част от историята на нашата родина, няма да се повтарят“, допълни той.
Проявата се организира от Общинския съвет на ДПС Ардино. Събитието бе уважено още от члена на ЦОБ и бивш депутат Ердинч Хайрула, председателя на областния съвет на ДПС инж. Изет Шабан, евродепутатът Неджми Али, народните представители от ДПС Адлен Шевкед, Сергей Кичуков, областният лидер на Младежкото ДПС Байрам Байрам, кметове на общини, председатели на Общински съвети от ДПС и други. Тук бяха и синът на покойния Кязим Паша – Ибрахим Кязимоглу от Бурса и зам.-кметът на побратимената община на Ардино в Турция – Къркларели (Лозенград) – Мехмед Гидер.
Народният представител Сергей Кичуков предаде на присъстващите специалните поздрави на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. „Изключитлено съм развълнуван да бъда тук сред Вас. ДПС винаги ще бъде силата, която ще защитава правата и свободите на избирателите, за една по-обединена и силна България“, заяви Кичуков.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад заяви, че това мероприятие е започнало точно преди 10 години. Със средства от ДПС е изградена чешма с плоча в памет на жертвите от т.нар. ‚Възродителен процес“. „Преди две седмици „някои“ наши бивши приятели, които преди 10 години ги нямаше никъде, се опитаха тук да присвоята това мероприятие. Няма да им позволим!“, заяви Ресми Мурад.
Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Кязим Паша и за всички жертви по времето на Възродителния  процес.
Преди началото на митинга фолклорна група от Къркларели представи румелийски танц.  Ученици от клуб „Етнография“ към СУ „Хр.Смирненски” в Бял извор обраха аплодисментите на присъстващите с местен танц. Деца от Ардино рецитираха стихове на майчиния си турски език в чест на покойния Кязим Паша под ръководството на Мефкюре Емрулах.
Политици и гости поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Кязим Паша. Всички присъстващи бяха нагостени с 10 казана пилаф, приготвен от местния майстор Мюмюн Джила.
Гюнер Шюкри

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.