Тютюнопроизводителите в ардинското село Жълтуша започнаха разсаждането на новата реколта. Тази година местните залагат на новия гръцки сорт „Катерини", както и на традиционните „Басма" и „Крумовград".
76-годишната Радка Асенова, въпреки преклонната си възраст, всяка година сее по 2 декара тютюн. „Получавам 150 лв. пенсия, всичко отива за лекарства. Идват внуците и не мога да им дам банкноти. Миналата година изкарах 160 кг. и взех 1080 лв. Доволна съм", споделя възрастната родопчанка. Тя е започнала засаждането на новата реколта в началото на месеца.
Кметът на Жълтуша Карамфил Димитров съобщи, че през седмицата в селото е валял обилен дъжд, а температурите са се понижили рязко, което за посетите вече с тютюн площи не е особено благоприятно. „В селото имаме около десетина   тютюнопроизводители. Отглеждат по няколко декара. За съжаление повечето от тях са разочаровани от миналогодишната изкупна кампания. Заради ниските цени на фирмата от Гърция и късното изплащане, тази година всички сключиха договори с „Булгартабак". „Все още има тютюнопроизводители, които не са получили парите си за миналогодишната реколта", уточни кметът на Жълтуша. Според него, новият сорт „Катерини" се търси най-много на европейския и световния пазар. Надява се тази година местните тютюнопроизводители да получат по-добри цени.
Гюнер ШЮКРИ


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/5/17 18:43

    И все сеят помаци и турци. Аз поне до сега в региона не съм видял българка да е сяла тютюн.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/5/17 20:25

    Робството и Геноцида над малцинствата продължава с пълна сила в 21 век....държавата да принуди гражданите от крадливия и корумпиран катун София да сеят тютюн в Софийско поле и тогава да коментираме........ДОЛУ ДОЛУ ГЕНОЦИДА над бедния народ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/5/17 21:25

    da sa jivi pamasite i tursite alah sila da im dava

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/5/17 21:48

    Tiq hora li vzemat milioni "referendi" ...ili Mafiqta na bulgaria...i nedavat vuZdoh na obiknovenniq narod.Prost narod Qka mafiq si imame

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/5/17 08:39

    Това са най-работливите и скромни хора на България,ако бяхме поне малко като тях може би животът ни щеше да бъде по-добър.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.