„Селото дойде в града"-думи, които ще чуете от вече малцината останали кореняци смолянчани. Един от тях споделя, че вече рядко по главната улица може да види позната физиономия. По времето на социалистическия строй насила правеха селяните граждани, а от много години вече не е така. Селата с много бързи темпове се обезлюдиха, всяка година има и заличени от картата населени места, защото в тях няма нито един жител. Предимно възрастните хора остават, защото те са свързани здраво с корена си. Другите напускат, продават селските имоти и купуват апартаменти в Смолян. Други си строят къщи. Идвайки в града обаче те си носят колорита на селския начин на живот. Отдавна свикнахме с целогодишния шум от резачки на дърва. Свикнахме в междублоковите пространства да бъдат складирани дърва в огромни количества. Пак там са пригодени места за варене на буркани, приготвяне на печени чушки и друга зимнина. Срещат се и градинки с парници, където се сеят всякакви зеленчуци. Особено край блоковете срещу стадиона в Смолян всяка площ е засадена с картофи и фасул. Преди години имаше кокошарници, гледаха се и прасета, но наводненията отнесоха и животните, и кокошарниците. Сега са останали градинките. 
Прибери говедото в…  апаратамента!

Кокошарници и свинарници имаше и в „Прогресите" в кв."Устово", но отново  наводненията преди години отнесоха животинките, защото постройките бяха около реката. Много пъти, останалите живеещи в района, се оплакваха от непосилна смрад, но глас в пустиня оставаха жалбите им. След наводненията общината издаде заповед да се премахнат кокошарници и свирнаци в близост до жилищни сгради. Имаше и случай гражданин да си гледа теле на терасата в апартамента си. Той се карал със съседите си и ги съветвал да не гледат него, а тези с кучетата.
По-добрият вариант от това да гледаш теле на терасата е да имаш засети домати, чушки и друг зарзават в саксии. Това поне не пречи на комшиите. В кв."Каптажа" също осезаемо се чувства селския колорит. Останалите малко на брой крави и овце вървят бавно по асфалтираните улици сякаш са свещени, а класни джипове спират чинно, докато преминат рогатите. За колорит извършват и физиологичните си нужди по улиците. Стопаните складират торта, за да я използват за градините. Миризмата, особено през лятото, е непоносима, грамадни мухи кръжат и влизат в къщите. Да не говорим за разпространението на гризачите, които от плевните и градините влизат в къщите. Косят се ливади, събира се сено, за да се хранят животните. И така до луксозна къща с паркиран джип  лъсва плевня с тор и загрозява пейзажа. Контейнерите за боклук са пълни с трева, с тор, изгнили картофи.  Спорове има и затова кой да ползва селската чешма. Ако имаш зъб на съсед, изсипваш в коритото на чешмата мръсотии и кравата му не може да се напои. Другият вариант е да спреш чешмата, защото „дядото навремето я е правил". Истинска война се разиграва, когато трябва от тази чешма да се поливат градините – то са скандали, обиди и дебнене кога няма да има маркуч, за да се сложи друг. А когато  няма вода от чешмите в къщи, се извива опашка от жени, които са напълнили легените си  с мръсни съдове, които трябва да се измият. Тогава започва нищене на клюките и обсъждане на съседите. Независимо от тези спорове, ако съсед има нужда от помощ всеки ще му се притече, нищо, че довчера си се карал с него кой,  кога ще полива градината. Изобщо мили родни картинки описани от Елин Пелин и Йордан Йовков. Нищо не може да накара хората дошли от селата да променят навиците си.
Извади колата от… местната „кръчма"!

Гаражи са превърнати в хоремаци,  където предимно мъже пият по някоя и друга ракия, замезват със салати от буркани и бистрят политиката, псуват телевизора или ядосаната си съпруга и най-вече безпаричието, което мъчи всички. Колоритни са и семейните скандали, които се водят на висок тон и без да искаш ставаш неволен свидетел с ушите си.  Ако в близост живее някой на държавна служба, той се ползва с особена почит, „учен човек" има „висше образование".  До него се допитват и съветват, нали работи в общината. И ако посетят общината веднага ще се похвалят, че еди кой си им е съсед, познават ли го.
Искат или не искат, гражданите трябва да свикват с този селски колорит, защото хората дошли от селата са вече много. Все пак тези хора с труд постигат всичко и се борят за оцеляването си. Гледат да не изпускат нишката, която ги свързва със земята и намират начин да я пригодят към градските условия на живот. Като изключим чалгата, която звучи от някой апартамент и вихрещият се семеен скандал след като се е напил мъжът, тези хора живеят простичко. Не се интересуват от фейсбук и интернет като цяло, ако не ги закачаш и те няма нищо да ти направят. Някои носят и патриархалното в себе си и на всеки гражданин ще му е приятно да се докосне до позабравените стойностни неща в живота и пак да се потопи в претовареното си ежедневие. Определено обаче те пренесоха живота от селото в града, обратното едва ли ще се случи.
Николай Михайлов
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.