www.24rodopi.com

Алекс Алексиев от „масата на Ердоган“ в Кърджали: Турският президент смята, че градът край Арда е негов, но…

петък, май 1211коментара

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че Кърджали е негов. Той е на мнение, че всяка държава, която веднъж е била мюсюлманска, остава такава во веки веков. Докато съществува НАТО и България е член на Алианса, претенциите му нямат почва“, заяви в Кърджали експертът по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев.
Анализаторът се срещна снощи с кърджалийци в ресторант „Перперикон“, където на 28 март 2008 година обядва и самият Ердоган (на снимката горе). Някои от присъстващите отбелязаха, че Алексиев седи на масата, на която преди години са били Ердоган и съпругата му.
„Какъв е българският интерес в голямата геополитика на Русия, САЩ, ЕС и Турция?“, това бе темата на беседа, организирана от сдружение „Форум”.
„Това е първата от серия беседи, които смятаме да организираме в Кърджали, като целта ни е да разбудим гражданското общество. Идеята ни е да предизвикаме обществена ангажираност у младите хора в региона, да изострим вниманието им, фокусирайки го към най-наболелите проблеми. Убедени сме, че с тяхно участие те могат да бъдат разрешавани”, заяви за 24rodopi.com Елена Шукерска от сдружение „Форум”. Неправителствената организация е създадена миналата година в Кърджали.
Алекс Алексиев определи турският президент Ердоган като „истински ислямски фашист”, обвинявайки го в „грубо фалшифициране на резултатите от референдума“. 2 милиона гласа са били подправени, категоричен е анализаторът. Той смята, че турският президент изгражда ислямска държава за сметка на икономиката на страната. “Тя страда от силен дефицит на платежния баланс. Страната е разделена на Бяла и Черна Турция. Бяла Турция са алевитите, светските сунити и кюрдите. Черна Турция е Турция на Ердоган и ислямистите. Самият Ердоган заявява „Аз съм Черна Турция“. Затова и за първи път Европа е на път да се откаже от Турция. Това ще бъде катастрофално за южната ни съседка,защото огромното мнозинство от инвестициите идват от Европейския съюз“, каза анализаторът.
Алекс Алексиев заяви още, че Турция е на прага на икономически крах. „Америка ще се обърне срещу Ердоган. САЩ ще снабдяват кюрдите с оръжие, защото те са единственият им сигурен съюзник срещу „Ислямска държава“. В същото време Ердоган разрушава Кемалистка Турция“, обобщи Алексиев.
24rodopi.com
Изпрати :

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи