Горите загиват, а уникалната природа на Източните Родопи е изложена на голяма опасност! За това алармира варненец в писмо до редакцията на 24rodopi.com. Ангел Петков иска да насочи вниманието на Министерството на земеделието и подопечните му институции за проблема. Предлагаме Ви писмото на мъжа до компетентните органи.
„Уважаеми господа,
като загрижен за уникалната ни природа гражданин бих искал с огромна тревога да Ви уведомя за възникнал поне от преди 2 години проблем сред иглолистните борови гори на Източните Родопи, в частност в Кърджалийска област. През последната седмица ми се отдаде възможност да пътувам и пребивавам на територията на почти всички общини от областта, предимно в община Джебел, Ардино и Кърджали. Както Ви е известно, преди десетилетия областта е изкуствено залесена с бор, който към момента боледува. И не просто боледува, а умира. Наблюдават се огромни масиви от борови гори, унищожени изцяло. По неофициална информация от служители на местни лесничейства причината за унищожаването са вредители - три вида корояди, появили се след обилния снеговалеж и последвал снеголом преди 2 г. За огромно съжаление боровите масиви са заразени поголовно и единственият изход е сеч на здрави на вид дървета с цел използване на дървесината. Надявам се това да не е единственият изход, поради което настоявам за предприемане на съответните мерки за предотвратяване на възникващата епидемия. Наблюденията ми са основно по протежение на шосейните пътища Хасково - Кърджали - Джебел; Джебел - Ардино; спирка Джебел - прохода Маказа; Кърджали - района на Перперикон - с.Мост - Хасково.
За проблема ще сезирам и обществените медии в България, за да се даде гласност, тъй като доколкото разбирам е засегната цялата подобна иглолистна растителност в страната".
Ангел Петков
Варна - Джебел
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/5/17 10:57

    Нормално е навсякъде да се прави далавери-алавери в пропадналата БГ,варненци правят покрай морето ,а родопчани с горите ,а хищтните хиени от крадливия и корумпиран катун София са първенци по далавери

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/5/17 11:45

    Това заболяване се наблюдава доста отдавна ама горските от банкети и лежане не могат да видят какво става в горите. Пълни тюмбелеци са тези горски, ядат , пият, и хич не им пука. Оживяват по избори да видят кой ще им е началника и после пак същотото. Никой не го е грижа за гората. Само частните фирми печелят, разни сунайци, пехливанци, синапци са облизват.Горите в кирковско умират от безхаберието на горските и частниците, запомнете го.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/5/17 11:46

    Това заболяване се наблюдава доста отдавна ама горските от банкети и лежане не могат да видят какво става в горите. Пълни тюмбелеци са тези горски, ядат , пият, и хич не им пука. Оживяват по избори да видят кой ще им е началника и после пак същотото. Никой не го е грижа за гората. Само частните фирми печелят, разни сунайци, пехливанци, синапци са облизват.Горите в кирковско умират от безхаберието на горските и частниците, запомнете го.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/5/17 11:55

    Така е ,управляващите нямат време от политиканстване,г н Янчев вместо да плетете интриги и всявате страх пред "умрелите" и треперещи за местата си горски служители вижте гората ,тя е отишла,но като знам колко му пука за района тъй ще бъде,само гората беше останала в тази държава и тя загива с всичко останало ,язък

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/5/17 12:15

    Важни са само Софийско, Пловдивско, Старозагорско, Варненско и Бургаско !Там са нашите гласове ! Другите райони кучета ги яли - там са малцинствата!Като не им харесва - на юг и на изток !Нали така искат ортаците във властта - т.н. Патриоти! Пълан ПАС!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/5/17 13:12

    Нали назначиха един пенсионер който отговаря за Кърджали и областта вместо постоянно да стои в горското в Момчилград и да плаши служители и бедно население нека да погледне и проблема с горите нали е голям и незаменим кадър.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/5/17 14:55

    Тази болест по иглолистите гори т.е. тези паразити нападнали елхите не са от вчера. Семейно всеки уикенд сме сред природата. Боровите гори са оставени на произвола на сътбата. Можеха да се третират с необходимите препарати, но уви забравени са. "Забравянето" им е също с цел. Да напълнят нечии джобове като средства от дървен материал. От Момчилград съм. Нито Общината, нито фирми /по европроекти разбира се/ , нито новоизграденото МИГ правят нещо по въпроса за залесяване. Чакат да останем без иглолистни гори и да вземат своя процент при продажбата за дървен материал.Същото бе направено преди години с тополите. Бяха изсечени всички до една тополи засадени може би през годините 1950 - 1960 , но не бе засадено едно ново коренче. Щом не мислите за природата помислете управници за вашите бъдещи колеги - те какво ще продават, как ще забогатеят , та и те къщи ще хранят.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/5/17 09:16

    Това е т.нар. борова процесионка. Трябва да се пръска с хеликоптер, както са пръскали едно време. Ама няма кой ...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/5/17 23:21

    Изкуствено пренебрегване от органите на реда,заради дървената мафия,с единствена цел-ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТАЛСТВАНЕ.АЛЧНИ ПРОДАЖНИЦИ..

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/5/17 10:08

    Докато в ДГС-тата на власт са „калинките” на герб,ще е така. Те се занимават само с партиина политика и далавери. Я някоя процедурка по зоп ще нагласят, я няколко камиона на нашия човек,няма да видят. Тези „ръководители” са най-заинтересовани от това положение с гората. „Риба се лови в мътна вода” е казал народа. И тези „началници” са се превърнали в обикновени рибари. Но виновни са най-вече гадните комунисти. Преди 40,50 години, като са сели, сели, та са се забравили.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.