Битието е сурово, трябва да се расте бързо
Двойно повече ученици вече имат мерак да са на заплата. Това отчитат от Инспекцията по труда в Източните Родопи. Десетки са били издадените разрешителни за работа на непълнолетни лица през миналото лято. Наблюдаващата се тенденция пък сочи, че до края на този юни броят им ще се увеличи още повече. Мераклии не липсват и дори при лица под 15-годишна възраст.
Удостоверението дава възможност на тийнейджърите да се трудят в 7-часов работен ден. Нощният труд е категорично забранен. „Най-често желанието на непълнолетните е да работят като сервитьори или бармани”, посочват от Инспекцията по труда.

Работа с желание, но и по принуда

„Икономическото положение в страната е такова, че болшинството от младите хора са принудени да работят още като ученици. Заплатите са ниски, сметките високи, самият живот е скъп и затова е по-добре да се помага на родителите със семейния бюджет”, твърди 18-годишният Виктор Тодоров. Тийнейджърът е хванал сервитьорската табла още преди година и сам вади парите за „себе си”, както ги нарича. Съвсем скоро ще бъде абитуриент, завършвайки Езиковата гимназия в Кърджали. Не желае обаче да натоварва допълнително родителите си.
„От малък искам да съм самостоятелен, а работата освен това дава и урок по най-правилен разчет на средствата. Това са парите ми за джобни, за техника, която искам да си купя. Когато спестявам, мога да си позволя да отида на почивка, на образователна екскурзия. Заплатата не е голяма, но успявам да не товаря с моите желания бюджета у дома. Работата ми харесва, шефовете са стабилни-влизат ми в положение при определяне на графика. Винаги се съобразяват с това, че съм ученик”, казва Виктор.
Момчето успява да се справи с уроците, въпреки че понякога е на работа до полунощ. След завършването си смята да следва, а специалността, която си е избрал е мениджмънт на туристическия бизнес. Смята, че езиковата подготовка в гимназията и висшето образование могат да му осигурят много възможности за реализация в туризма както у нас, така и в чужбина.

Силните хора се изграждат в сурово битие

Ученик от Смолян работи нощно време, за да издържа себе си и семейството си. Момчето учи в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян, родом  е от рудоземско село.
Хусни Моллов ще е абитуриент след по-малко от месец. Преди две години започва да работи, за да помага на семейството си, след като баща му починал.
„Имам по-малка сестра, за която най-вече се боря. Работя от близо 2 г. Доста добро възнаграждение получавам, успявам да се издържам и гледам колкото мога да помагам и на семейството ми в това отношение. Като цяло семейството е най-важната част за мен, на която съм длъжен да дам опора, защото все пак родителите са ми дали живот“, разказва Хусни за живота си.
Работата не пречи на момчето в училище. Той дори е приет в университет в Габрово.
„Познавам го като много добро, сърдечно и възпитано момче. Отдаден е изцяло, както на ученето, така и на работата. Винаги  е в помощ, в подкрепа на своите съученици, в подкрепа на нас, колектива. Той бе капитан на отбора, който зае престижното място на регионалното състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, разказва за момчето класният ръководител Петър Славов.
Хусни работи през нощта в хлебопекарна. Преди това е работил в цех за производство на народни носии.
Ученикът членува в Клуб „Милосърдие“. Преди време мъж дарил нови маркови обувки за него, но той сметнал, че друг негов съученик се нуждае повече от тях.
Вече на 19 години, момчето има цел в живота-да отвори собствен  автосервиз, за да осигури препитание на себе си и семейството си.

Какво казва бизнесът: Няма подготвени кадри, меракът за висше е все по-малък

Бизнесът в Родопите като цяло се оплаква от недостиг на достатъчно подготвени кадри. Същевременно формулата „Модерна материална база, защитени професии” за превръщането на професионалното образование в по-привлекателно все още е трудно приложима. В рамките на 3 години 1 285 ученици в региона са прекарали практика в общо 81 фирми, сочат данните на регионалния инспекторат по образование в Кърджали. Общо 1 845 са възпитаниците на 12-те професионални гимназии и двете ОУ с професионални паралелки. Според данните обаче, едва 1/3 от тях продължават своето образование.

В крайна сметка е важна само заплатата

Младите хора се ориентират към дадена професия единствено спрямо заплащането. Това е и причината младежите да се насочват или към големите градове, или към чужбина, като вариантът зад граница печели все повече поддръжници. Анализът е на бюрата по труда в региона на Родопите. Липсва интерес към машиностроене, строителство, лека промишленост. Най-много на пазара на труда пък се търсят шивачки, продавач-консултанти, оператори в машиностроенето, готвачи, строители и учители. Предложенията в Топ 3 на свободните работни места обаче печелят и последно място по размер на възнагражденията.
А бизнесът е категоричен-дипломата не гарантира знания на завършващите, а очакванията за високи стартови заплати се разминават с възможностите.

Бясното съзряване

Животът мрази чакащите. Той примамва обичащите високата скорост и борещите се с времето. Ученическите бригади вече не означават купон и мушкане на корнишони в буркани в Първомай, а евро и паундове някъде по Западна Европа. Съвремието ни роди други капиталисти, а романтиката в израстването на скорост бързо абортира. Курсът на еврото бива по-добре смятан и разбиран от каквито и да било математически формули.
Това е битието от соц поезията, възхваляваща труда, през „културната ни революция” с „шаткането” на работливи тикви, та до фараоните и Фикитата. Няма нищо по-нормално от това и децата да поискат промяна с едно неистово желание, което води до съзряване още преди самобръсначката да влезе в историческата си роля. И когато промяната не е тук, започва търсенето й на друго място.
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com
На снимките:
Желанието на Хусни е да отвори автосервиз;
Виктор иска да се занимава с туризъм
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/5/17 14:48

    И младежите и обществото като цяло се отврати, защото деветдесет процента от наречения бизнес е крадлив, не справедлив. Нито заплатите им отговарят на положения труд, нито данъците върху печалбата към държавата. В такава скапана обстановка много ясно вирее недоверието и нежеланието.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.