Как да се предпазим от вируса

Компютърният вирус WannaCry достигна България, но все още в Кърджали няма заразени компютри, става ясно от глобалната карта на заразените компютри.
На картата в момента свети само една точка в София. Wannacry се базира на пробиви в операционната система „Уиндоус”.
Досега заразените компютри в света са 200 000 в над 100 държави. Най-много са в Русия, заради огромния брой по-стари версии на “Уиндоус” и пиратските му версии, а на Балканите най-силно засегната е Румъния, посочват специалистите.
Съветите на специалистите по информационна сигурност са – ъпдейт на операционната система, внимавайте какво отваряте и имайте антивирусно решение и бекъп на информацията.
„Имаме информация за засегнати лични компютри. Каква е точната цифра обаче не можем да кажем, тъй като ситуацията се развива много динамично. Това не би трябвало да ни изненадва, а да бие червена лампа в главите ни и да ни накара да предприемем превантивни мерки, така че да се пазим”, обясни в „Здравей, България” по Нова телевизия Христо Ласков.
Няма обаче гаранция, че ако платим, информацията в компютъра ни ще бъде възстановена.
„Затова и не препоръчваме да се плаща, за да не се стимулира подобен вид дейност. Препоръчваме винаги софтуерът да се ъпдейтва, да се инсталира антивирусна програма, на която може да се доверите, както и да имате резервно копие на информацията си”, посъветва Ласков.
„Самият вирус не е разработен от американски тайни служби, а методологията за отстраняването му е направена от тях. Тези хора, които в момента злоупотребяват с технологията, която изтече преди няколко месеца, е, че закачат към нея този криптовирус, който изнудва потребителите. Проблемът е, че службите са знаели много години назад, че съществува такава слабост в операционната система на „Майкрософт”. Не са я докладвали, използвали са я като складирано оръжие в евентуална кибервойна”, обясни Спас Иванов.  
Ако нямаме бекъп, единственият вариант е да платим. Няма вариант, ако вече сме заразени.
„Два са основните методи на разпространение. Единият е чрез традиционния фишинг. При другия трябва да има уязвима версия на операционната система и да е закачен директно в интернет, без да минава през рутер. Рутерът пази от този начин на зараза – когато не правиш абсолютно нищо. Ако обаче отвориш заразен файл, не те спасява нищо”, обясни Иванов.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.