Успокоени: Заседавали са активистите на организацията ЕВЕТ, възстановена е структурата й в област Кърджали

Дисидентът Мохамед Узункъш събра съмишленици в хотел край Кърджали, за да учреди нова партия – това гласи най-коментираната политически „новина“ в града край Арда в последните дни.
Роденият преди 59 години в кирковското село Веслец Мохамед Юсеинов Юсефов е основател и лидер на нелегалната организация „Дългата зима" (на турски - Узун къш, uzun kış). Сочена е от службите за най-голямата  нелегална организация на турците в България в годините на комунизма. През периода 1985-1986 г. се бори срещу  преименуването на турците и асимилаторската политика на Възродителния процес.
Когато е на 28 години Мохамед е задържан от Държавна сигурност и осъден на 20 години затвор за антидържавна дейност. Заедно с него са арестувани над 100 души, но само 9 получават тежки присъди. Лежи в затворите в Стара Загора и Пазарджик. Освободен е през юли 1990 г. Изселва се в Турция, където получава фамилията Узункъш. Живее в квартал „Гьорукле" в Бурса.
 „Имаше голям форум в хотелски комплекс край Кърджали, но не е ставало дума за създаване на партия“, коментираха пред 24rodopi.com организатори на семинара.
На 26 и 27 май Гражданско сдружение ЕВЕТ, с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“, организира конференция на тема: „Междукултурният диалог – отговор на предизвикателствата пред междуетническите отношения в България. Политическа интеграция в дясно“. Във форума се включиха представители на сдружението от цяла южна България. Лектори бяха доц. д-р Антоний Гълъбов и проф. Антоанета Христова.
При откриването Ергин Емин, председател на ЕВЕТ, посочи че "Европейският етнически модел е интеграция чрез политическата система и партиите, регистрирани в държава от Европа и чрез техните идентични посестрими като ЕНП, ПЕС, либералите.
Партиите в България отказват да интегрират представители на етносите, различни от българския, с малки изключения. Организацията ЕВЕТ работи за интеграцията на малцинствата чрез политическата система, защото това е мостът към междукултурния диалог. ОССЕ в Германия прилага този модел – имигрантите от Турция са представени на всички публични нива, в Ландтага и Бундестага, в университетите. Т.е. в началото е политическата интеграция, която там е изключително успешна, следва културната на третото поколение турци в страната. Ние и нашите партньори от фондация „Конрад Аденауер“можем да адаптираме модела според българските условия“.
Той представи промените в устава на организацията, ориентирани в духа на междукултурния диалог, базиран върху опита в България.
На форума бе прочетено и решение за възстановяване на клона на сдружението в Кърджалийска област. УС на ЕВЕТ утвърди за председател на клон ЕВЕТ – Кърджали, бизнесмена Танер Дурмуш, за секретар бе излъчен Алиосман Яшар, който е бивш кмет на община Джебел. Създават се представителства и в Турция. Представител за Анкара е г-н Сеит Хаджиев, за Истанбул - г-н Юджел Шабаноглу, за Бурса - г-н Мохамед Узункъш, за Измир - г-жа Айтен Шенол.
Приветствия към участниците поднесоха – г-н Иван Сотиров, п-л на Гражданско сдружение „Достойнство, отговорност и морал“ (ДОМ) и г-н Мохамед Узункъш.
При презентацията на темата „Политическа социализация и интеграция в дясното политическо пространство в България“, доц.Антоний Гълъбов заяви: „Смисълът на демокрацията е те като всички български граждани да могат да участват пълноценно в политическия живот през партиите, които са най-близки до тях. Никой не може да ме убеди, че между селскостопанските производители, които са български турци, и земеделските партии у нас, не може да има диалог. Никой не може да ме убеди и, че хората с конкретни проблеми не могат да си изберат коя друга партия може да ги представлява, а това да бъде грижа само на една. Няма нищо по-лошо от този тип монопол. То е като гето – заключено е и отвътре, и отвън от онези, които не искат да влязат. Няма нищо по-лошо в етническата политика на една държава от ефекта на подобно двойно заключване. Не е вярно, че една група от българското общество има партията си за всичко – за икономика, за земеделие, култура, образование и е само тя, а всички останали хора могат да си избират друго. Докато това е така, държавата не може да функционира пълноценно“.
На втория ден от конференцията на аудиторията бе предложена специално подготвена анкета за анализ на политическата интеграция в дясно на турците и мюсюлманите в България. Анализите ще са част от предстоящ „наръчник“.
Следващата конференция за структурите на сдружението ще се проведе в края на юни в град Разград.
24rodopi.com
На снимките:
От ляво надясно: Танер Дурмуш - председател на EVET в Кърджали, Мохамед Узункъш - лидер в изселническа Бурса и Ергин Емин - създател и председател на организацията в България
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/6/17 17:47

    Очакваме и партия Баджанак

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/6/17 18:40

    Долу робството и геноцида над малцинствата в България..успех

    ОтговорИзтриване
  3. Роко4/6/17 19:05

    Този е изпратен с мисията не да обединява,а да разединява турското малцинство .Тези хора само си взимат грях на душата както постъпват така с невинния народ който се бори само за хляба си,а тези се опитват да му мътят мозъка.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/6/17 19:09

    Тукмаците искат да изглеждат мъдреци в очите на слепите .Много ли за умни се мислят тия хора или съвсем ни взимат за глупаци.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/6/17 20:07

    Да има асортимент-дпс,дост и так дале !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/6/17 01:42

    A партия Гайънчъ кога ще излезе

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/6/17 07:24

    Браво на вас трябва да има смелчатци като вас а не позорници като ДОСТ евала ТАНЕР тиси НОВИЯТ ЛИДЕР

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/6/17 08:08

    Обръщам се към простите турчоля, които се изхождат по темата, без и да си имат хабер за какво става дума.Въпроса е в това че тези хора са достатъчно интелигентни, че са осъзнали че не трябва да има етнически партии, които да ни разделят на принципа българи срещу турци.Идеята е че партиите са сдружения на хора с еднакви интереси, и в основата на всичко е: да дадат представителност при решаване на отделна проблематика, която касае тази група.Някои тъпи пачи, които си мислят че като знаят някоя българска дума, че владеят българския език.Кертико: първо се научи да мислиш като нормален човек, и след това пиши.Какви геноциди какво робство, боклук такъв.Преди десети ноември, и българи и турци членувахме в едни и същи партии или организации.Заедно си решавахме проблемите, без да се делим на етнически принцип.А сега какво стана?Етноса се превърна в основен елемент, при всяка една комуникация.Вие се капсуловахте в етническите партии които бяха създадени от ваши тарикати.И сега непрекъснато мисловно ви експлоатират, със насаждане на страх и омраза, спрямо българската държавност.Не е въпроса да се създава още една етническа партия, а ако се създава такава, то тя трябва да е наша, на българите и турците, които да живеем с достойнство и взаимно уважение, каквото имаше преди.Колкото до първичните елементарници, които са драскали по темата, не ми се разправя, защото има една стара поговорка "Когато се бориш с прасета, и ти ставаш прасе".

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/6/17 08:41

    само ти липсваше да дойдеш, да създаваш и ти партия, малко са останалите които баламосват хората, тарикат....

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/6/17 10:16

    Човека го познавам лично и мога твърдо да кажа въобще няма намерение да прави партия, а иска малко да поплаши старите незаменими депутати от етническата партия.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/6/17 11:33

    Razdeliai I vladei...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/6/17 15:50

    10: 16 Къде видя незаменими депутати бе пич,може би ГЕРБ

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/6/17 18:43

    само реджеб от лисиците заслужава да води партийна листа, всички други са ментараджии и келепирджии

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.