Ще ги изплащат десетки години, но няма връщане у дома
Стотици родопчани вече са избрали Испания за своя втора родина. Десетки семейства, напуснали планината, закупуват жилища на Иберийския полуостров, които са готови да изплащат поне в следващите 40 години.
„Няма проблем да се изтегли заем до 150 000 евро за жилище. При стабилна работа, в остатъка от живота си нашенци ще го изплащат, но нямат намерение да се връщат”, разкрива за 24rodopi.com жител на Неделино. Мъжът дава за пример брат си, който е вече от 20 години в Мадрид и се радва на успешен бизнес. Родопчанинът има строителна фирма, занимава се и с хлебопроизводство, а жилището му е струвало 70 000 евро. „В момента тези 70 квадратни метра в неговия квартал вървят двойно”, посочват новите „испанци”.
Цените на апартаментите в испанската столица достигат и до милион в евро.
„Всичко зависи от строителството, квартала, квадратурата, както навсякъде. Нашенци избират, разбира се, по-нисък клас жилища - между 90 и 150 хиляди евро. Това наистина е сериозна инвестиция, която ще им коства десетки години труд в полза на банките. Ако останат без работа пък, то остават и без покрив, а всички вноски са безвъзвратно загубени. Това е цената на риска. Ако у дома всичко беше наред, не биха рискували така”, посочва семейство от Кърджалийско, установило се от десет години в Южна Испания.
24rodopi.com
На снимката: Новите „испанци” – позират върху алея, чиито плочки са поставени от фирма на родопчанин. Кварталът е един от баровските-Росас
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/6/17 18:49

    i v belgiya e sıstoto

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/6/17 19:36

    Спасението от вечното софийско робство и геноцид е Терминал 1 и 2.....с тия крадливи,корумпирани,третополови управници родината ни се затрива.....до КОГА ще се робува на кръвожадните хиени от крадливия,корумпиран,третополов катун софия....жълтите павета на третополовия катун не е майка БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/6/17 07:07

    Чандъров това ти ли си бе ? Ха-ха , здраве и късмет ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/6/17 08:08

    Всеки може да направи своя избор, но никога да не забравяме че живота на емигрантите е хубав.Не се вързвайте на сладките им приказки, на снимките им направени покрай някой чужд имот, или автомобил, за благодатта в която се къпят.И те самите си нямат представа колко са жалки.Народа го е казал "Камъка си тежи на мястото".Те никога няма да се интегрират сред чуждите, и винаги ще се чувстват като неканени гости.И друго са казали хората "По добре кмет на село, отколкото последния чики...джия в града".Сега е момента когато държавата се чисти, от всичко нездраво предателско, отдадено на материализма.Не се и съмнявам че държавата ни ще се оправи, ако не сега, то във бъдещето.Все някой ден ще излязат начело, интелигентни и мислещи за родината хора.А на всички които бягат, "На добър път", никога няма да бъдете щастливи без родината, без близките, дори и да притежавате всичките пари на земята.Парите никого не са направили щастлив, богатите само изглеждат такива, тяхните проблеми са по-големи, повярвайте!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/6/17 09:55

    08.08 високото грозде е кисело а ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/6/17 12:24

    kakvi rodnini kakva rodina be glamav vsichko e v minaloto kakav kamak da e tejal da ne se vargalial glupaci steeeeeee....

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/6/17 12:25

    kakvi rodnini kakva rodina be glamav vsichko e v minaloto kakav kamak da e tejal da ne se vargalial glupaci steeeeeee....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/6/17 12:48

    moderatoreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    chakam da odobrish

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/6/17 13:13

    България е на последно място по платежо способнос тоест е най последната страна на ЕС и всички горски чобани и неграмотници като о видяна малко парички се втурнаха по Европа работят кой по помощник готвачи и дюнери и чистачи по къщите кой по Жил. Строителств Ел.монтажни услуги и ВиК,та водени срещу минимално раб заплащане които варират между 900 и 1.500 € след като една средна работна заплата за страната варира между около 3500 до 7000€.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/6/17 13:46

    09:55 Артик, не знаеш на кого го казваш.Аз съм видял и опитал всякакво грозде, включително и зелени пъпеши като тебе.Така че ходи си чукай главата.Един ден като се разболееш, и си на легло, безнадежно болен, все ще се намери някой твой роднина, да ти похарчи изкараните с много пот и саможертва пари

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.