След като организира благотворителна вечеря в родното си село Мост, кметът на Кърджали Хасан Азис бе гост на традиционния ифтар в Община Момчилград.
Заедно с него бяха областният лидер на ДПС Изет Шабан, областният лидер на младежката структура на Движението Байрам Байрам и Ердинч Хайрула.
Благотворителната вечеря бе дадена от Община Момчилград, бизнеса и групата на момчилградчаните в Бурса.
Над 2000 души в центъра на града изказаха своето уважение един към друг, в другарски разговори се размениха очаквания, спомени, надежди.
„Всяка година организирам благотворителна вечеря по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в родното ми място.
Много пъти съм споделял, че Кърджали има съдба, и тя е мястото и като обединител. Казах го и тази вечер!
Можем спокойно да заявим, че мюсюлмани и християни празнуват своите празници заедно, сплотени от своята сила и вяра в човешкото и доброто. Месец Рамазан е празникът на уважението, помирението, пречистването от лошите помисли. Независимо от вярата и религията всички мюсюлмани на този празник си прощават, днес е момента, в който трябва да покажем уважение към хората около нас. Това е празникът, който ни обединява! Този празник е моето наследство, което съм получил от дедите си и искам да го предам на моите деца! Аз съм убеден, че всеки един от вас предава своите житейски уроци и обичаи на наследниците си.
Всички ние сме част от Кърджали, от традициите, от толерантността, от заедността, Кърджали е част от сърцето, моето, твоето, вашето, Кърджали определя и нашата съдба“, отбеляза Хасан Азис.
От името на Общинската организация на Движението за права и свободи в Ардино, както и от името на Общинския съвет, джамийското настоятелство както и от семейството си, кметът на общината Ресми Мурад пък за поредна година организира ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.
На ритуалната вечеря, която се проведе в местния комплекс „Перла", присъстваха над 30 души. Сред тях бяха секретарят на общината инж. Кемал Алиев, общинският съветник Шахин Байрамов.
Празничният ифтар съвпадна и със святата нощ „Кадир геджеси", която е „по-добра от хиляда месеца и най-добродетелна сред нощите". Мюсюлманите вярват, че тогава Аллах опрощава греховете и изпълнява желанията на вярващите.
„Нощта Кадир е короната в ибадета на мюсюлманите. Нека винаги да има такива поводи да бъдем заедно и сплотени", каза Ресми Мурад. Той поздрави мюсюлманите и техните семейства със свещената вечер и настъпващия празник Рамазан Байрам и им пожела здраве, добруване и благоденствие.
Гюнер ШЮКРИ/24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.