В Инспектората по образование няма експерт по майчин език вече седма година, посочи кметът на Кърджали

От 24 години помагалото по майчин език за учениците-билингвисти в страната не е било преиздавано. По своя собствена инициатива пък, кметовете от област Кърджали са ксерокопирали първото издание на учебника, за да може да бъде използвано в учебната програма. В същото време вече седма година в Регионалното управление по образование няма експерт по майчин език като последно длъжността е била заемана от Харун Бекир.
Тези проблеми в образованието в региона бяха посочени от кмета на Кърджали Хасан Азис по време на срещата с министъра на образованието Красимир Вълчев.
„Кърджали е специфичен регион. Регион, който има нужда от експерт по майчин език, който обаче бе съкратен през 2010 година и оттогава няма кой да поеме тази функция, изключително наложителна за област Кърджали", заяви по време на срещата с министъра Хасан Азис.
Красимир Вълчев се ангажира да потърси възможности за решаване на проблемите. Той посочи, че ново помагало по майчин език би могло да бъде въведено след актуализация на учебната програма.
Кметовете от област Кърджали пък ще изложат посочените проблеми в нарочно писмо до Министерството на образованието, което ще бъде изпратено през следващата седмица.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.