Никола Чанев инспектира граничния пункт и готовността за посрещане на лавинообразното нарастване на пътникопотока
Областният управител Никола Чанев инспектира ГКПП „Маказа“ и готовността на граничните власти да посрещнат лавинообразното нарастване на пътникопотока на старта на летния туристически сезон. Той се срещна с директора на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Смолян комисар Стоян Мандаджиев, с началника на пункта Милко Мерджанов и шефа на ГПУ  - Момчилград Красимир Замфиров, които го увериха, че са осигурени необходимия брой служители и е създадена нужната организация, за да се ускори максимално обслужването на преминаващите и да се избегнат километричните опашки. Чанев направи оглед на зоната за граничен и митнически контрол и проследи ефективността на системата за видеонаблюдение.  Трафикът през Маказа се е увеличил с около 25 на сто спрямо същия период на миналата година и очакванията са темпът на нарастване да се запази. Капацитетът на пункта обаче е ограничен, а пропускателната способност на съоръжението е крайно недостатъчна, изтъкнаха граничните власти.
През 2016 г над 1,3 млн. автомобили са преминали през „Маказа“. От януари до юни тази година са 720 000 МПС.
„Държавата има воля пунктът да се ушири, но категорично няма да се съгласим ГКПП-то да се отвори за автобуси и ТИР-ове без да имаме околовръстен път на Кърджали. Двата проекта са обвързани, запознали сме МРРБ, ще настояваме и пред гръцката страна да ни подкрепи на междуправителствено ниво“ заяви Чанев. ГКПП „Маказа“ продължава да е втори по натовареност у нас, след ГКПП „Кулата“ по отношение на лекотоварния трафик. Пунктът е най-удобната пътна връзка на стотици хиляди европейци към плажовете на Егейско и Средиземно море и предоставя пряк излаз на румънските туристи до Гърция. Все повече граждани на страни извън ЕС обаче също се възползват от него и това води до допълнително забавяне. За подобряване на организацията и контрола през пиковия летен сезон, се въвежда допълнителна лента на вход и изход, което стопява с около една/трета времето за чакане. Областният управител заяви, че ще направи необходимото в спешен порядък за облекчаване условията на работа на пункта и овладяване на трафика.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/6/17 20:32

    Това лято на Маказа ще бъде ад почти всеки ден. Имам чувството, че нито един румънец не стъпва на нашето Черно море. Хубаво, в Гърция е по-хубаво, ама защо всеки е тръгнал през Маказа.

    ОтговорИзтриване
  2. Румънците ги е страх от Българите и ги разбирам напълно Българина е крадец лъжец и мушенник.

    ОтговорИзтриване
  3. Г-н Чанев, преминавал ли сте граница между две други държави поща ЕС? Виждате ли очевадната разлика? За VC не коментирам, това тук е геноцид.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/6/17 22:17

    Не само на Маказа, ад ще бъде и движението в Кърджали. Ако пък и се развали някой от светофарите по Беломорски - олеле мале ще е.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/6/17 23:38

    Били осигурени необходимите служители за работа 😄😄😄,защо онзи ден работиха само 1 лента за излизане от БГ ,а за влизане и двете ???кого заблуждавате ????

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/6/17 23:41

    Не се вайкайте, ами помислете за по добра организация на транзитния поток през града.Има хора на които се плаща за това.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/6/17 23:47


    Kakvi sa tesi bradati offshorni ikoni v bg svetska darjavna slujba? Tova da ne e offshoren manastir ili paraklis?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/6/17 08:52

    Този въпрос не може да се разреши на областно ниво.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/6/17 09:01

    Бих се хванал на бас с областния ,че през неговия и следващите мандати няма да има околовръстен път и автобуси няма да преминават през КПП"Маказа".

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/6/17 09:58

    Само декларации,на практика няма нищо.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/6/17 18:22

    А околовръстното? #кога

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен10/6/17 00:04

    Които не му се чака,през ГКПП-Златоград....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.