www.24rodopi.com

НАП: До 3000 лева глоба за търговец, „забравил” финансов отчет

сряда, юни 210 коментара

Всички търговци трябва да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя годишен финансов отчет (ГФО) за 2016 г. до края на юни 2017 г., напомниха от офиса на приходната администрация в Кърджали.  В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет.
От там уточниха още, че това задължение на първо място имат всички търговци по смисъла на Търговския закон, които трябва да обявят финансовите си отчети чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър. На второ място това са юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност – те обявяват отчетите си чрез заявяване за вписване и предоставянето им в Централния регистър при Министерство на правосъдието. И на трето място това са всички останали предприятия, които  оповестяват своите финансови отчети чрез икономическо издание или чрез интернет.
От НАП напомнят, че бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет. Но пък фирмите без дейност са задължени да представят ГФО до 30.06.2017 г., като за тях са предвидени облекчения по отношение на документите, подлежащи на публикуване в търговския регистър.
В закона са предвидени нови, по-високи санкции за лицата, които имат задължение, но не са публикували финансов отчет. За ръководителя на предприятието – глоба от 200 лв. до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет. Административно наказание ще има и за тези търговци, които са публикували със закъснение годишния си финансов отчет.
След изтичане на крайния срок – 30 юни 2017 г., НАП започва проверки на търговците и фирмите, които не са публикували годишните си финансови отчети.
Няма санкция, когато финансовият отчет първоначално е заявен за публикуване в срок и е постановен отказ за публикуване по Закона за търговския регистър и в 14-дневен срок от влизането му в сила е подадено повторно заявление за публикуване. Тогава се смята, че финансовият отчет е подаден в срок.
Изпрати :

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи