След близо 36 години Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали се сдоби с нов модерен телескоп – последна дума на техниката, а това стана благодарение на финансовата подкрепа на община Кърджали и на кмета инж. Хасан Азис, съобщи директорът й Агоп Узунбохосян. По думите му това е крачка, която отдавна е трябвало да бъде направена по посока осъвременяването на наблюдателната техника на обсерваторията, посочва радио „Дарик“.
В паметта на компютъра на този телескоп – 11-инчов Шмидт – касегрен със система на управление Go to /Иди там/, има 40 хиляди обекта и този списък може да се увеличи. При зададени правилни параметри той може сам да ги търси и намира.  
„Този телескоп има невероятни възможности да покаже много по-добре такива обекти като членове на слънчевата система, комети, обекти в нашата галактика в Млечния път, мъглявини и др., отколкото през  стария Коде- рефрактор. Тепърва ни предстои да ги подредим в един списък - къде какво е благоприятно за виждане от Кърджали”, каза Агоп Узунбохосян.  
Той допълни, че това е един съвременен телескоп както по отношение на оптиката /рефлекторен/, така и в системата на насочване. По думите му смисълът на един такъв уред е не толкова от територията на Кърджали да бъдат правени фундаментални изследвания и открития, а да се научат тези, които ще работят с него, да управляват подобни системи независимо от техните размери. „Този телескоп е купен с  такава установка, че след години може да носи по-голяма и по-тежка тръба от тази, която е в момента. Имаме препратка за следващи години”, каза Агоп Узунбохосян.
На въпрос каква е съдбата на стария телескоп на обсерваторията, който е на 35-36 години, той заяви, че още не смята да го „пенсионира”, защото за наблюдение на Слънцето е по-подходящ от новия.
Снимка: Павел Тенчев, Дарик

24rodopi.com  
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/6/17 23:11

    Агопе, жив и здрав да си пич. Отдаде младините си за обсерваторията в Кж. 40-45 години си вече тук, спомнящ си лагер-школите по астрономия през 70-71 г. на Белите Брези и школата в Подкова? Ти беше още студент, а аз хлапе прохождащо в астрономията. Ще се сетиш кой съм, често се виждаме с тебе Агопе.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.