Родопчани намалиха драстично алкохола и цигарите, на първо място са в страната по употреба на кисело мляко и картофи, но въпреки това успяват да спестят едва по 174 лева средно на година.
5 618 лв. е общият среден доход за 12 месеца на лице от домакинството в област Смолян през м.г., сочат данните на Националната статистика. В същото време разходите на едно лице излизат на 5 444 лева годишно. Отново основният източник на средства в едно семейство е работната заплата, формираща близо 57 на сто от бюджета на фамилията. На второ място са пенсиите с 24,4% от общия доход. Смолянчани са харчили с 11,5 на сто повече през 2016 година спрямо предходната. С 21% по-малко е бил ощетен семейния бюджет за цигари и алкохолни напитки. Пушачите са употребявали средно по 488 броя цигари през годината при 716 папироси през 2015 г.
32,6 на сто от разходите средно на лице за година са били за храна. Най-много родопчани са харчили за жилищно обзавеждане и поддържане на дома-78,5 на сто от разходите средно на лице от домакинството.
Средната годишна заплата в област Кърджали за 2016 година е 8 474 лева, посочват статистиците. Средната годишна заплата в област Кърджали през 2011 година е била 5 895 лева, 2012 - 6266 лева, 2013 - 6842 лева, 2014 - 7 222 лева, 2015 - 7648 лева.

По 61 кила картофи и мляко средно на човек

Жителите на Родопите, и в частност област Смолян, са на първо място в страната по фактическото потребление на кисело мляко (61.9 кг), млечни масла (2.9 кг), плодове – пресни и замразени (68.2 кг) и картофи (61.6 кг) на лице през 2016 г. В сравнение със средните количества за страната потреблението на кисело мляко е със 125.1% в повече, на млечни масла – със 190.0%, на плодове – с 39.2%, а потреблението на картофи - със 124.0%.
Над средното за страната е потреблението на хляб и тестени изделия, брашно, ориз, яйца, олио, захар, зеленчуци и зеленчукови консерви. По-малко от средното за страната е потреблението на месо, риба и рибни продукти, сирене, алкохолни и безалкохолни напитки.

Бедняците: Всеки 3-ти в Кърджали и всеки 5-и в Смолян

Почти всеки трети кърджалиец и всеки пети жител на област Смолян са принудени да живеят с материални лишения и влизат в дефиницията за „бедност”, обрисува региона изследване на Института за пазарна икономика.
41,6 на сто от жителите на област Смолян живеят с материални лишения като същият показател за Смолян е малко над 20 на сто.
Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Смолян достига 7 554 лева.

С 500 лева за какво по-напред?

„С 500-600 лева за какво да се даде по-напред? Дали за покриване на сметки, за децата, за автомобила, камо ли да се заделят пари. Това са средните заплати в Кърджалийско, а да не говорим, че на много места се получава и по-малко. Невъзможно е да се спестят средства, освен ако няма допълнителен доход, а това е почти непостижимо. Тук почасовата работа е непознато животно. Софиянци ни се чудят как така не можем в провинцията да работим на няколко места. Как да обясним, че тук се бачка понякога по над десет часа на ден. И как да отидеш на второ място? Никой не плаща за два часа труд. Истината е, че както има Европа на две скорости, така има и България на две скорости-София и всичко останало”, коментира кърджалиец, работещ от години в едно от водещите предприятия в региона. Със заплата от 800 лева допълва, че единствено е успял да изтегли бърз кредит за бала на щерка си. Няма пестене, сега следва погасяване.

Заведения реват за персонал, нашенци правят хилядарки на морето

Недостигът на кадри е бич №1 за бизнеса в Родопите. Търсят се от сервитьори до лекари и инженери.
„Можем да си позволим да даваме минимална заплата на сервитьорите, от тях зависи да си докарват повече от бакшиши”, казва собственик на заведение в центъра на Кърджали.
„Успявам да спестя по 8000 лева за един сезон по родното Черноморие”, категоричен е млад човек от града край Арда. Разкрива „тайната”-квартира и храна осигурени от работодателя, добра заплата и малко лишения от страна на работника, който трябва да забрави за купона край плажовете и нощния живот след края на работната смяна. Убеден е, че в момента офертите са много по-изгодни заради недостига на кадри и по морето, а се вадят пари дори повече отколкото гурбетчиите в строителството в Западна Европа.
940 лева доход от работа на две места. Толкова може да си докара сервитьор на около 16-часов работен режим в Кърджали. Споделя го 21-годишен мъж, успял съвсем малко да издържи на ритъма „сутрин съм кафенето, след полунощ-в бара”.
„В кафе-аперетива получавам минимална заплата, в бара ми плащат по 20 лева на вечер. До 16 часа съм на едното място, малко преди полунощ отивам на другото. Приключвам около 5 сутринта, прибирам се и докато легна трябва да ставам за първа смяна. Когато от втора отивам в дискотеката бе по-добре, но в противен случай просто работиш като машина и това е. Изкарах месец и нещо и се отказах от едното място. Нямам сили, не знам какво е ден и нощ, а дори не мога да достигна и хилядарка заплата. Разсипия за нищо”, категоричен е младият мъж.

3000 евро „чисти” за 3 месеца гърч на Запад

3000 евро „чиста” пара може да спести нашенец в рамките на три месеца, скъсвайки се от работа в строителството в Холандия, твърди роден гурбетчия. „Говоря за плътни работни дни. Никакви излизания и забавления. В противен случай мачът е хикс, без отбелязани голове. Когато се плати квартирата, храната и всички разходи, при липса на достатъчно работни дни, всичко е на нула. Прибираш се у дома с повече опит, малко свят си видял, но портфейлът е празен”, споделя родопчанинът.

Държавни служители работят на частно

Пълно е с държавни служители, които работят допълнително, коментират запознати с трудовите порядки в региона на Родопите. Някои са шпакловчици, други са водопроводчици, трети ел.техници. Работата до 17 часа им го позволява. Отпуски, болнични, почивни дни по празници, през уикенда, всичко се спазва стриктно и имат свободно време за допълнителна работа. Само тези, които умеят и някакъв занаят, разбира се.
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com
На снимките:
По оборотните заведения по морето се правят хилядарки;
Персоналът не достига! Котка омита всичко по масата в заведение в центъра на Смолян докато дойде сервитьорът;
Не се е предал, просто си почива на обед
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/6/17 00:50

    ахх бееее, ах бе батеее, къде си видял ти държавен служител да бачка след 17 часа??? те там гледат в работното време от къде да ударят някъв келепир, някаква далаверка и са комплексари номер 1, а за женските индивиди хич да не разправям!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.