www.24rodopi.com

Страсти в ОбС-Ардино: Селски кметове поискаха дърводобивните фирми да поправят разбитите пътища

вторник, юни 270 коментара

Докладът за дейността на Държавното горско стопанство в Ардино предизвика близо час и половина дебати по време на поредното заседание на Общинския съвет в Ардино. Споровете по точката започнаха след писмената информация, която предостави директорът на местното горско стопанство Емил Войводов. Той отговаряше повече от час на въпросите на кметовете на населените места, общинските съветници и ръководството на общината.
Кметовете на Падина Кямил Кичуков и на Ахрянско Джабит Еминов поставиха остри въпроси, свързани с инфраструктурата на населените места. Селските управници поискаха да се възстановят общинските пътища, които са били „разбити" от колите на дърводобивните фирми. Те проявиха желание да има координация за контрол на ДГС  и кметовете с фирмите, с които са сключени договори за добив на дървесина. А в договорите изрично да бъде посочено землището, както и телефон за координация и контрол.
Кметът на Бял извор Зехни Емин сигнализира, че фирмите доставят дървесина за огрев на хора, които живеят извън пределите на общината, преди да се задоволят нуждите на жителите на общината.
Изненадващо в подкрепа на селските кметове се изказа и съветникът от ГЕРБ Съби Узунов. Той препоръча на шефа на горското стопанство в Ардино да се засили контролът по общинските пътища. Да се назначи комисия, която да разгледа щетите, които са нанасени от колите на дърводобивните фирми.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад посочи, че има необходимост от въвеждането на нова гаранция, която да е насочена за възстановяване на техническата инфраструктура. Той акцентира на момента, че дървесината се изнася от територията на общината, но не се инвестира достатъчно за изграждане на пътища в горските територии. Също така каза, че недоумява от това, че има изградени съоръжения отпреди десетилетия, за които сега от общината при подготовка на проекти се изисква да отреждат сервитутни зони. „Това е недорозумение, коетo трябва да се изчисти", заяви Ресми Мурад.
Въпреки острите и разгорещени дебати, отчетът за дейността на ДГС в Ардино бе приет.
Гюнер ШЮКРИ


Изпрати :

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи