В навечерието на Еньовден, днес в двора на Регионалния исторически музей в Кърджали бе направена възстановка на обичаи, характерни за този красив народен летен празник. Той бе организиран от културната институция и Общинския детски комплекс, а в двора на музея се събраха много деца и възрастни. С песни и много настроение започна празникът, който се организира за 10 поредна година в двора на музея. Насядали в полукръг еньовките, възпитанички на Школата по етнография и краезнание в ОДК с ръководител Нели Карабашева, свиваха венец от събраните полски цветя.
За инициативата „Магията Еньовден-традиции и наследство” разказа етнографът Соня Костадинова. Със свои разкази на легенди, свързани с Еньовден, се включиха и самите еньовки.
Дошлите на празника с интерес слушаха разказите на девойките, които по стародавна традиция спазиха и ритуала на „наричаните китки”, като преди това, най –личната от тях вадеше от менчето китката и наричаше.
Всички участници в празника минаха под оплетения еньовденски венец, а празникът завърши с голямо хоро. Участниците в него имаха възможността, освен да отнесат доброто настроение от празника, и да отпият глътка ледено студен чай, сварен от 77 билки и половина, и да похапнат сладка питка.
Снимки: Пресцентър на Община Кърджали
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/6/17 22:03

    Красиви деца, красива българска традиция караща да се чувстваш горд ,че си българин. За съжаление младите моми отдавна напуснаха Кърджали.Поклон пред всички участващи и техния ръководител Нели Карабашева.В тези смутни времена те са пазители и просветители, съхраняващи българщината в нашия град.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.