Община Минерални бани понася икономически вреди заради урана във водата на Хасково. Много от хората, заявили почивки в националния курорт, отказват своите резервации, защото си мислят, че след като е открит уран във водата на Хасково, следва да има такъв и в Минерални бани, информираха хотелиери. Във водата на Минерални бани не е открито съдържание на уран и хората могат да бъдат спокойни, категоричен обаче е кметът на общината Мюмюн Искендер.
„Много хора си мислят, че Минерални бани е едва ли не квартал на Хасково. Терминът Хасковски минерални бани, който много хора продължават да използват къде умишлено, къде от неинформираност, отдавна е изчерпан от съдържание и не би трябвало да влиза в обръщение", каза още кметът Мюмюн Искендер. Повече от 30 години Минерални бани е самостоятелна община и близостта й до областния град е по-скоро географска даденост, но не и административна. Водата в Минерални бани е перфектна, нейните качества не бива да бъдат поставяни под никакво съмнение и това трябва да стане достояние на хората от цялата страна. Минералната вода в националния курорт не отстъпва по качества на тази в Карлови вари, посочват от общината.
Според специалистите, курортът е уникален, най-вече с химичния състав на минералната вода. Тя е хипертермална с температура от 57 градуса и се характеризира като сулфатно-натриева, калциева и флуорна. Това, която я прави изключително полезна е, че лекува успешно болестта на Бюргер, както и заболявания на опорно-двигателния апарат. Подобни извори има само във Франция и Чехия. С решение на Народното събрание и според новия закон за концесиите, 14-те минерални извори на територията на общината вече се стопанисват от нея. Общинското ръководство стопанисва и Старата градска баня, която също бе основно обновена и реконструирана със собствени средства.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.