Очилата на поета и революционер Пейо Яворов се пазели в Кърджали, а след дълъг път скоро ще стигнат до къщата музей в Чирпан. Дарителката - Яна Ленова-Димитрова ги е съхранявала около 15 години. Десетилетия преди това те са пазени от брата на Яворов - Атанас Крачолов, съобщава БНТ.
Тодор Иванов - уредник в къща музей „П.К.Яворов“ - Чирпан разказва, че малко преди смъртта си Яворов подарява очилата на Кирил Колчев - брат на снаха му Стоянка. Колчев в онзи момент е главен лекар на психиатрията в Кърджали. Очилата попаднали у Яна именно чрез д-р Колчев, който се явява шурей на брата на Яворов - Атанас Крачолов.
Очилата на Яворов са направили един кръг - Кърджали, Стара Загора и сега си идват на мястото в Чирпан, добавя Иванов. Тези очила Яворов е носил след първия си опит за самоубийство през 1913-а година. Знаем, че на 30-ти ноември ето с този пистолет, той е последвал Лора, която половин час преди това се е простреляла в сърцето, ... цялата 14-а година всъщност Яворов, за да се скрие от този свят, от тази София, която го уби с клеветата си, че е убиец, той ходи с тези тъмни очила, това са очилата на 14-а година, това са очилата на агонията, разказва също уредникът.
Предстои очилата да бъдат изложени в родната къща на Яворов в Чирпан.
Те ще намерят своето място в експозицията, която подготвяме за следващата година, когато ще се честват 140 години от рождението на българския световен поет Яворов, информира Тодор Иванов.
Освен очилата, е дарена и кутията, в която Яворов е държал попивателната хартия, която е ползвал.
Снимка: Агенция Кросс

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.