Изоставените сгради на закритите училища - „Никола Вапцаров“ в кв. „Веселчане“ и „Георги Бенковски“ на ул. „Републиканска“ следва да запазят общественото си предназначение и да бъдат предоставени за социални или образователни цели, заяви областният управител Никола Чанев.
„След като общината не е в състояние да ги поддържа, редно е да ги отдаде за стопанисване. В противен случай остава съмнението, че двете сгради умишлено се обричат на разруха, за да бъдат продадени на безценица“, смята Чанев.
Бившето спортно училище в района на Пазара е затворено през 2008 г. През 2014 г областният управител е поискал сградата да се предостави за нуждите на териториалното поделение на НОИ, което ползва имот под наем срещу 160 000 лева годишно. Общината обаче е отказала с аргумента, че сградата ще бъде използвана за учебно заведение. В нея обаче не е вложен нито лев.
Училището във „Веселчане“ е в още по-окаяно състояние. То е пред срутване и реално  застрашава живота и сигурността на хората от квартала. Те от своя страна настояват то да бъде превърнато в социално заведение – хоспис, Клуб на пенсионера или учебен център, каквато е била и волята на дарителите на земята.  
„Общината е длъжна да се погрижи за двете необитаеми сгради, а не само да констатира, че се саморазрушават. Това е бягство от отговорност. Част от приходите от продажбата на парцели в центъра на града могат да се инвестират във възстановяването им“, смята Чанев.
24rodopi.com
Във видеото - бившето Спортно училище:

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/6/17 13:05

    Общината има задължения към фирмата за чистота.С парите от продажбите на парцели ще се покрият задълженията към въпросната наша фирма.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/6/17 13:24

    Точен изсказ: Разруха с умисъл!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/6/17 14:09

    А Младежкия дом, който е в центъра на града и той тъне в разруха.Да направят нещо и по този въпрос.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/6/17 15:09

    А сградата над Дом майка и дете.За какво ги оставиха да се разрушат.Царе сме да разрушаваме готовото.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/6/17 16:17

    Най добре да се закрие и НОИ! И без това като институция не прави нищо нито за ниските пенсии, нито за фалшивите инвалидни пенсии, нито за не осигурената армия от държавни служители, нито е с молитвата на попа. Като си помисли човек толкова излишни служители има в тази държава. Хванали шепа полуживи полумъртви бедни работещи и ги натоварили с данъци, здравни, социални,винетки, с безброй товар от който кой живее 65 години е берекет. Другата излишната институция Статистиката нека си отчита, че средната възраст на живот вече стига почти до 100 години. И нека окуражава идиотите горе, че тези нагърбени и намразили обществото и държавата си съвременни роби може да се пенсионират на 80 години. Ал сана "перестройка"!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/6/17 17:21

    Mladejkia dom stane Pensionerski dance klub...:-)
    Uchilistata sa si taman dobre pod igoto...na pentagona...


    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/6/17 19:26

    В НОИ ПОЛОВИНАТА ОТ ЧИНОВНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА СЪКРАТЕНИ! Електронните услуги се увеличават, но чиновниците никога не намаляват. НАП събират вноските за пенсии и здравни осигуровки, болнични се предават по електронен път, данните при пенсиониране са в системата на НОИ ! Крайно време е бизнеса да спре да издържа не нужни и излишни чиновници!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/6/17 21:49

    ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ С ОЩЕ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
    ЗАТВОРЕНАТА БОЛНИЧНА СГРАДА НА ТУБДИСПАНСЕРА ДА СТАНЕ ХОСПИС ,НУЖНО Е ДА СЕ ПОСТРОИ ЕДИН ВЪНШЕН АСАНСЬОР,РЕМОНТ НА БОЛНИЧНИ СТАИ И Т.Н.А СЕГАШНИЯ НА 4 ЕТАЖ В МБАЛ ДА Е РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА ТРАВМАТОЛОГИЧНИ И НЕВРОЛОГИЧНИ ПАЦИЕНТИ!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/6/17 21:54

    Ами мнг малко крадат

    не само в НОИ и държавни служители Неси гледат работата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.