Среща като среща. По комшийски. Между стари познати.
Много неща ще си кажат Реджеп Тайип Ердоган и Бойко Борисов днес, но на медиите няма да дадат цялата информация. Но пък ще е достатъчно, за да могат анализаторите в южната съседка да отбележат, че дори и да идва като вестоносец на Ангела Меркел, в Анкара е пристигнал премиерът на най-добрия комшия на Турция към настоящия момент.
В България положението с изводите, както винаги, е различно. Едни ще прозрат, че Бойко Борисов „вече е голяма работа в международен план“, други смело ще начертаят нова Борисова проекто-победа - след срещите му с Макрон, Меркел и Ердоган спокойно може да мечтае за висш пост в ООН някой ден. Но ще се намерят писачи и тълкувачи да бият тревожно „Премиерът заиграва опасно“.

*
Какво всъщност ще се случи?
Министър-председателят Бойко Борисов ще направи еднодневно посещение в Турция днес, 13 юни. Визитата беше договорена в телефонен разговор с турския му колега Бинали Йълдъръм на 25 май. По време на разговора е обсъдена актуалната ситуация на Балканите. Двамата премиери изразили мнение, че сътрудничеството между България и Турция е от изключително значение за стабилността и развитието на региона. Посочено било доброто сътрудничество по отношение ограничаването на мигрантския поток към Европа. Било подчертано, че спазването на постигнатите договорености за намаляване на натиска към българската граница ще продължи, посочиха тогава от пресслужбата на Министерския съвет.
Йълдъръм поздравил Борисов за избирането му отново начело на българското правителство и лично пожелал успех на кабинета.
Днес този разговор ще бъде продължен в Анкара.
В двореца „Бештепе” в Анкара премиерът Борисов ще бъде приет от президента Реджеп Тайип Ердоган. След това министър-председателят ще проведе разговори с премиера Йълдъръм. На срещите ще бъдат обсъдени теми от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа. В тях ще участва и председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.
В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е включена и вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева. В Анкара тя ще проведе среща с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу. Както вече 24rodopi.com писа, по искане на Захариева, преди 4 дни двамата външни министри проведоха телефонен разговор.

*
Ще надскочи ли Бойко Борисов боя си на министър-председател на малка европейска държава? За твърде много хора очакванията са повече от големи.
Меркел и другите европейски лидери имат нужда от добрия диалог с Ердоган. Турският президент - още повече. Необходимо е само да се намери формата „леко отстъпване назад, но с осанката на победител“.
Ердоган е променен и днес чува повече с разум от когато и да е. Ще приеме с усмивка съвета на приятеля си Борисов за нормализиране на отношенията на Турция с Германия, на Турция с Европейския съюз. Може дори след няколко седмици от затвора да бъде освободен германският журналист, който бе обвинен, че работи за терористична организация… Трябва да сме в очакване на немалко знакови думи и дела сред срещата Ердоган – Борисов.
Несъмнено и диалогът Турция - Европейския съюз ще бъде размразен, поне това ще се декларира и от двете страни. Но от по-начална фаза - първо да възстановим доверието, а после ще говорим за постигнатото и  накрая за безвизовото пътуване на турците в Европа.
Брюксел е по на сметка, защото вместо огромни харчове за мигрантите и широко отваряне на портите за турците, дълго време на дневен ред ще бъде поведението на новия Ердоган. Той трябва да се доказва, че е предвидим за членовете на голямото европейско семейство.
Това всъщност си постла самият турски президент в емоционалния за него месец преди референдума, който му даде правомощия да се представя в неформална среда за новия „султан“. До 16 април Ердоган беше като нашенец, яхнал 20-годишно БМВ – повече демонстрация, по-малко спазване на правилата, но днес вече е като водач на луксозен автобус, който вози много пътници, и на които иска да покаже, че това е най-доброто возило за Турция.
Пътят на Турция към Европейския съюз няма да бъде зачеркнат – нито от Анкара, нито от Брюксел. Интересите са взаимни. Но безвизовото пътуване няма как да стане толкова лесно, колкото си мислят в Турция. Решителната стъпка ще бъде отлагана дълго време, дори и заради трите милиона сирийци, на които им предстои да станат турски граждани и да се възползват от безвизовото стигане до мечтаната Германия.

*
Големи новини от срещата Ердоган-Борисов няма да има. Ще се появят „големи“ изводи от хора, които дори няма да присъстват на разговорите.
Борисов ще „меркелува“ пред Ердоган, но няма да си позволи да „палува“ в международен план. Турският президент пък ще игнорира вътрешните си пориви да шмекерува с вестоносеца на посланията на Меркел и другите силни в Европа.
Все пак са приятели.
За нас е важно Ердоган ясно да покаже, че дори да се наложи някой ден да наказва Европа с мигрантски поток, няма да стовари стотици хиляди сирийци на българо-турската граница, а ще избере друг предупредителен маршрут.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/6/17 08:17

    За поведението на Валери Симеонов ще се извини ли Борисов?.

    ОтговорИзтриване
  2. zaferiyus13/6/17 08:24

    Браво на боко, знае как се прави темане и как се целува ръка на АГА.
    Днес е вторник, нашите мюсюлмани пак ще си хапнат на пазара кюфтета свински и ще ударят по биричка.
    НАЗДРАВЕ.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/6/17 10:14

    Зафериусе, стига си философствал бе палячо

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/6/17 11:46

    NE e Kato v European... Brasnat e nashia B.B. Super izglejda pazi forma

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/6/17 13:52

    "Гълъба" в действие.Пролетта прелетя в една посока, сега носи ферман в другата.На всичкото отгоре бил и с голям авторитет.В страната до колкото знам, няма такъв, а колкото до султана, "нада ли".Поне той си вярва че е така.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/6/17 16:45

    Абе струва ми се, като знам кой носи новините, че Меркел си играе на "развален телефон", ако е чувала за тази игра.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.