www.24rodopi.com

„Кауфланд“ загуби поредно дело в Кърджали, търговците научиха разликата между трудов и граждански договор

сряда, юни 284коментара

„Кауфланд“ в Кърджали загуби поредното дело срещу Инспекцията по труда за наемането на работници без трудови договори. 1 500 лева глоба ще трябва да плати голямата търговска верига за хваната при проверка на инспектори през миналия септември преброителка. Било е констатирано, че Н. С. е трябвало от 19 до 21 септември 2016 година да участва в инвентаризация на стока, но не е бил сключен граждански, а не трудов договор.
Това е шестото дело, което „Кауфланд“ губи в Административния съд. Предишните 5 отново бяха за наемане на работници без трудов договор, а санкцията е по 1 500 лева за всеки от случаите. Решенията на съда са окончателни и не подлежат на обжалване.
Н. С. е извършвала действия по преброяване на артикули в магазин „Кауфланд“, филиал Кърджали, като отношенията между дружеството и лицето са били уредени с граждански договор, сключен на 24.08.2016 г., наименован Рамково споразумение за еднократна помощна дейност във филиал. Съгласно цитираното споразумение за периода от 19.09.2016 г. до 21.09.2016 г. Н. С. е поела задължението да участва в процеса на инвентаризация във филиала, чрез физическо преброяване на стока, като е договорено заплащането на хонорар, определен пропорционално на почасовото участие в извършената услуга, при часова ставка за инвентаризацията в размер на 4 лева.
Разликата между трудов договор и граждански договор се състои в техния предмет - с трудовия договор се уговаря осъществяването на трудова функция, а с гражданския договор се уговаря определен резултат, посочва съдът. Съществено значение за определяне характера на договора като трудов или граждански има естеството на осъществяваната дейност. И при трудовия договор, и при договора за изработка по чл. 258 - 269 от ЗЗД, едната страна се задължава да положи труд срещу възнаграждение. При трудовия договор се дължи работна сила - жив труд в рамките на определено работно време за изпълнение на определена трайно осъществявана работа. По гражданския договор се дължи т.нар. овеществен труд – постигане на определен резултат. При трудовия договор работникът се намира в зависимост и подчиненост на работодателя – на установен трудов ред и трудова дисциплина. Докато при гражданския договор изпълнителят е независим от възложителя и му дължи само „изработване на нещо“ – на уговорения резултат. Макар, че и при този договор поръчващият може да проверява изпълнението на договора във всяко време, стига само да не пречи на изпълнителя (чл. 262, ал.1 от ЗЗД).
В Приетото като доказателство Рамково споразумение е записано, че изпълнителят се задължава да подпомага процеса на инвентаризация ( физическо преброяване на стока), състояща се в периода от 19.09.2016 г. – 21.09.2016 г. във филиала в Кърджали на „Кауфланд България ЕООД енд Ко“. В договора не е уговорено как ще се извърши това подпомагане, но в условията за прекратяването му е записано, че същият се прекратява при неявяване на изпълнителя за изпълнение на поставените му задачи, свързани с постигането на определен резултат – преброяването на определено количество стоки, посочени като количество от възложителя. Следователно, може да се направи извод, че уговореното между страните подпомагане в процеса на инвентаризация се извършва чрез преброяване на количество стоки, определено от възложителя – търговското дружество. От този начин на формулиране предмета на договора не може да се установи какъв трудов резултат следва да предостави изпълнителя. Уговорено е, че трябва да преброи  стоки, намиращи се във филиала в гр. Кърджали, чието количество ще се определи от възложителя. От представените присъствени списъци не се установява какво количество стоки е преброило лицето Н. С. Това не може да се установи и от приобщените доказателства от РС – Кърджали. Всъщност, уговореното заплащане не е в зависимост от изработения резултат, а е почасово – 4 лв. на час, като в Заповед на председателя на УС на „Кауфланд България“ е определено, че инвентаризацията трябва да се извърши в часовете от 21.00- 08.00, за периода от 19.09.2016 г. до 21.09.2016 г. Всичко това показва, че изпълнителят по договора за изработка дължи не определен резултат, а следва да извърши дейност по преброяване на стоки за времето от 21.00 часа до 08.00 часа. Съгласно т.5.1 от Рамковото споразумение тази дейност ще се осъществи според указанията, дадени от изрично оторизиран представител на възложителя, които указания изпълнителят ще съблюдава стриктно. Това условие изключва характерната за гражданския договор самостоятелност на изпълнителя при изпълнение на услугата. Изпълнителят е обвързан и с начален час, в който трябва да започне да извършва преброяването, като неспазването на договорения час за явяване е основание за прекратяване на договора от страна на възложителя. В заключение следва да се посочи, че от съдържанието на Рамково споразумение се установяват основните елементи на трудовото правоотношение: работно място, работно време, спазване на трудова дисциплина, почасово заплащане на труда, зависимост на полагащия труд от работодателя. Следователно, отношенията между страните са трудови, а не граждански, както е прието в оспореното решение.
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 4 коментара

Анонимен
28/6/17 20:58

Bg ucheni ot ban sa s nai-niski zaplati v sveta...

Анонимен
29/6/17 07:35

Чиевскано махало!!!

Анонимен
29/6/17 08:12

Като експерт по тази материя-малко нескромно,но точно- абсолютно професионален коментар с още няколко незначителни подробности. Правилно наложени и потвърдени санкции. Налице са елементите на трудово правоотношение а не гражданско.

Анонимен
29/6/17 09:32

Номерът скъпи мои, обаче, е другаде! Срещу "Кауфланд" са били издадени 25 наказателни постановления, заради 25 такива работници без трудови договори, установи при същата проверка. Всички 25 н.п.са били обжалвани и всичките 25 са били отменени от районния съд в град Кърджали. Пита се в гатанката - защо само 6 от тези решения са били обжалвани от Инспекцията по труда пред Административния съд, а не всичките 25? Който знае отговора - да пише!

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи