Премиерът Бойко Борисов приветства организаторите на 19-ия Национален тракийски събор „Кърджали 2017“, който се проведе днес в парк „Простор“ и събра на една сцена над 350 самодейци от цялата страна. Поздравителен адрес от негово име поднесе заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която бе специален гост на събора. „Искам да ви благодаря, че съхранявате националните традиции с похвално постоянство. Родопите винаги са били един от най-ярките изразители на българския фолклор. Събор като днешния може да бъде пример за това как музиката, традициите и корените изграждат мост между поколенията. Желая Ви здраве, успехи и още дълги години да поддържате духа на автентична България“, се казва в приветствието на министър-председателя. От свое име Цвета Караянчева се обърна към домакините, гостите и всички потомци на тракийци с думите: „За мен е голяма чест да съм сред вас, защото днес вие показвате хубостта и пъстротата на тракийската песен, танц, музика и носия. Горда съм, че съм ваша съгражданка и потомка на тракийци. Поздравявам Ви, че намирате сили и вдъхновение да сплотявате хората, да съхранявате родовата ни памет, да възпитавате младото поколение в родолюбие и притежавате силата и доблестта да прощавате. Вие показахте, че единственото ви знаме е националният трибагреник, че тракийската организация и надпартийна, не обслужва политически интереси и признава единствено каузата на българщината.  Възхищавам Ви се. В днешните сложни геополитически времена, на фона на световна миграционна криза, вие по-добре от всички ни знаете значението на думата бежанец и колко е важно да намерим баланса, да запазим мира и да не позволим нов световен конфликт. Миналото на тракийци трябва да ни бъде за урок в това отношение и вашата мъдрост и историческа зрялост са за пример. Бъдете здрави, все така даровити и пъргави на всяка възраст и не забравяйте, че в съвременния глобален свят е важно да съхраним своята идентичност. А има ли по по-добър начин от фолклора?! В мое лице винаги ще  имате партньор и приятел“, изтъкна Караянчева.
Съборът бе организиран от Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и читалище „Тракия 2009“. Откри го председателят на дружеството инж. Яни Янев, председател на дружеството. От името на областния управител Никола Чанев поздравителен адрес прочете заместник – областният управител Севда Камбурова.
В продължение на няколко часа изпълнители от Кърджали и региона и гости от Асеновград, Първомай, Раднево и др. се надпяваха, надсвирваха и надиграваха. В парка бе подредена тематична изложба за гоненията и преселванията на тракийските бежанци.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/6/17 21:36

    В провинцията се организират истински,народни,български празненства,докато в катуна София само гейско-лесбийски паради които са любими празненства на демократичните управници...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/6/17 08:32

    Браво Цвете,беше невероятно хубаво.Ето така ще съхраним българското,ще възпитаме нашите деца в родолюбие и така ще запазим нашата мила България вовеки.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/6/17 21:46

    Наприш братя тракийци, наприш - ас гюсът наприш! Нашто знаме е месалят! Супер събор направихте! Другия път поканете и етнически българи-тракийци от Гюмюрджинско и цялата Беломорска тракия. Те още помнят корените си, въпреки асимилацията от гърците.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.