Как се формира бюджетът на Европейския съюз, какъв е приносът на отделните държави и как става разпределянето на средствата за бенефициентите. Как функционира Инвестиционният план за Европа, по-известен с термина „Планът Юнкер”, и как действат българските представители в Брюксел по важните за България казуси. Върху тези теми акцентира евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на участието си в среща с делегацията на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в Република България, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел.
Като член на Комисията по бюджети и на Комисията по бюджетен контрол, той посочи, че бюджетът на ЕС е около един процент от комбинирания брутен национален доход на всичките държави-членки и въпреки, че това не е много на фона на разходите на отделните държави, едно добро разпределение дава възможност да се стимулира икономическия растеж, да се осигури заетост и да се подпомогнат с предимство по-слабо развитите региони на Съюза. Неджми Али сподели какво е постигнато досега в изпълнението на Инвестиционния план, какви са грешките и какво се предвижда като изменения в бъдеще с цел да се постигне още по-висок ефект от прилагането на Плана.
По отношение на Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2014-2020 г. българският евродепутат отново подчерта, че това не е бюджет на ЕС за седем години, а по-скоро рамка за финансово програмиране и бюджетна дисциплина, като се гарантира, че разходите на ЕС са предвидими и са в рамките на договорените лимити. „Освен това МФР дава възможност на ЕС да провежда общи политики за период, който е достатъчно дълъг, за да бъдат те ефективни. Тази дългосрочна визия от гледна точка на разходите е важна за потенциалните бенефициенти на фондовете на ЕС, съфинансиращите структури и министерствата на финансите на отделните държави-членки”, посочи Неджми Али.
Интерес предизвика изказването му за преговорите по предстоящото напускане на ЕС от страна на Великобритания, възможното влияние на Брекзит върху функционирането на ЕС, както и вариантите за компенсиране на недостига на ресурси в бюджета, който ще се получи след евентуалното напускане на тази държава-членка.
Като член на съответните парламентарни комисии Неджми Али отдели внимание и на особеностите на функционирането на Комисията по бюджети и на Комисията по бюджетен контрол. Той подчерта, че Комисията по бюджетен контрол, характерна за Европарламента, няма аналог в националните парламенти. Българският евродепутат се спря на оценката на нивата на грешките при изпълнението на европейските програми, дейността на Европейската сметна палата, чиито материали са основата за разисквания в Комисията по бюджетен контрол. Обърна внимание и на някои неточности по отношение на включването на България в списък с прекомерни нива на грешките, които бяха коригирани с усилията на българските евродепутати.
„Независимо от принадлежността на българските евродепутати към различни политически сили, нашите членове на Европейския парламент редовно провеждат срещи преди гласуванията в пленарните сесии в Страсбург. На тези срещи се дискутират важни за България въпроси и отделни казуси, които пряко касаят страната, като по тях се вземат решения за обединяване на усилията, включително и чрез лобиране пред политическите партии”, посочи Неджми Али.
В края на срещата ръководителката на делегацията на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в Република България благодари за отделеното внимание и за информацията, която им беше предоставена по всичките тези теми.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/6/17 15:10

    г-н депутат ше има ли пари за живогтните пазар за животните гладни са нема пари за слама няма пари за тютюна елате ги вземете животните ми пуснах ги комшиите ми се карат че влизат в техните градинин какво да правя кмета на селото си взе всички ливади и няма къде да ги пася
    елета ги вземете безплатно поне

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.