Необходимо е широко обществено допитване за евентуално отваряне на пътя през Детелината на входа на Кърджали, рискът е огромен, а за нас безопасността на гражданите е на първо място. Това каза областният управител Никола Чанев, който се срещна с представители на Постоянната комисия по туризъм, европейски проекти и екология към ОбС по тяхно настояване във връзка с подписка на хотелиери и ресторантьори от вилните зони на Главатарци, Енчец и Брош за отваряне на еднопосочната улица от блока на „Кока-кола" към Пазара на производителите за леки автомобили през летния сезон. Според вносителите на подписката, подобна стъпка ще облекчи изключително натоварения трафик по булевард „Беломорски", ще намали автопроизшествията и ще улесни достъпа на туристите до вилните селища на яз. „Кърджали".  „Много от нашите гости пресичат града и обикалят през кръговото на Автогарата заради ограниченията и липсата на указателни табели", твърдят хотелиерите.
Спорният участък през т.нар. блок на „Кока-кола" бе затворен преди години заради многобройни пътни инциденти, някои от тях с човешки жертви, припомни началникът на КАТ Пътна полиция главен инспектор Иван Бакърджиев, като последната катастрофа с ТИР е от миналото лято. Трасето е с висок наклон, около 6-7 процента, а обособеният насип с метална ограда тип мантинела служи като физическо препятствие за отклоняване на аварирали автомобили, обясни Бакърджиев, който изтъкна, че през активния летен сезон трафикът е най-интензивен в участъка между комплекс „Младост" и кръговото на Автогарата, където се образува тапа.
„През миналата година около 2 млн. МПС са прекосили Кърджали, а тази година се очаква ръст от 25 на сто. При тези параметри отклоняването на туристическия поток от Детелината към Пазара няма да има забележим ефект върху трафика, а рискът за сигурността на хората от квартала е сериозен", коментира Чанев. Участниците в срещата се обединиха около становището, че на този етап работещото решение е да се монтира указателна табела на кръстовището пред болницата, която да упътва туристите към Енчец и Главатарци и да им спести объркването и излишните маневри. Според председателя на комисията по туризъм Радослав Милев, постъпки за това са правени нееднократно, има и гласувани от ОбС средства, но табели все още няма. Самият той изрази готовност да ги поръча със собствени средства. Началникът на КАТ Иван Бакърджиев обърна внимание и върху други въпроси, касаещи контрола на движението, а именно - острия недостиг на места за паркиране, отсъствието на синя зона и репатриращ автомобил, липсата на видеонаблюдение и др, които стоят за решаване пред местната власт и които усложняват пътната обстановка. За съжаление, въпреки предварителните анонси, инициаторът на срещата - зам.-председателят на ОбС Кадир Мустафов и част от съветниците от Комисията по туризъм не се отзоваха на разговорите.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/17 08:21

    Господин Милев дали не е в конфликт на интереси като хем е хотелиер и ресторантьор,хем е председател на комисията по туризъм. А указателните табели по републиканска мрежа ти поставя ОРИ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/6/17 08:25

    Не трябва да се отваря тази улица отворят ли е ще има Отново жертви.

    ОтговорИзтриване
  3. Настрадин Ходжа23/6/17 08:28

    За да се облекчи движението е необходимо отварянето на бул България

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/6/17 08:55

    Ами сложете табели още на отбивката за Скална глава и оттогава туристите няма да влизат изобщо в града

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/6/17 09:48

    Най-голямата тапа се образува на кръговото на автогарата.Премахнете го, изправете бул."Беломорски",регулирайте със светофари и пътната обстановка ще придобие друг вид.

    ОтговорИзтриване
  6. Кадънков да оглави комисия Главатарци
    Туристите да паркират на горичката и от там да се извозват с рикши, това е една добра идея

    ОтговорИзтриване
  7. ПЕТИЛЕТКА СЕ БОРИХА КЪРДЖАЛИЙЦИ ДОКАТО ЗАТВОРЯТ УЛИЦАТА ЗА ТЕЖКОТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ КЪМ ПАЗАРА.КОЛКО ПЪТИ СЕ ВРЯЗВАХА КОЛИ В БЛОКА НА КОКА КОЛАТА ,ИМАШЕ И ОТ МОСТА ПАДНАЛА КОЛА .ТОВА Е БЕЗУМИЕ ЗА ДА ИЗПЪЛНИМ ЖЕЛАНИЕТО НА ХОТЕЛИЕРИТЕ КРАЙ ЯЗОВИРА ,ДА РИСКУВАМЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА.А ДЕЦАТА ОТ ДВЕ УЧИЛИЩА ,КОИТО СА В НЕПРЕКЪСНАТ СТРЕС ОТ ЗАСИЛЕНИТЕ КОЛИ .НАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА СВЕТОФАР ТАМ?С ТЕЗИ "ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАИ" НИЩО НЕ ПОСТИГАМЕ ,ИДЕТЕ В ХАСКОВО И ВИЖТЕ СВЕТОФАРИ С НЕПРЕКЪСНАТО МИГАЩИ СВЕТЛИНИ ,КОИТО И ДА СИ КЬОРАВ ЩЕ ВИДИШ ОТДАЛЕЧЕ И ЩЕ НАМАЛИШ СКОРОСТТА .ВЪПРОСЪТ НЕ Е В ТАБЕЛИТЕ ,А В ПЪТЯ ДО ЯЗОВИРА И ТАЗИ ОТБЛЪСКВАЩА ГЛЕДКА, ПРЕМИНАВАЙКИ ПРЕЗ ЦИГАНСКАТА МАХАЛА !АМИ ЧИСТОТАТА ,СМЕТОИЗВОЗВАНЕТО ,ПАРКИРАНЕТО ДО ЕНЧЕЦ .ТОВА НЕ ОТБЛЪСКВА ЛИ ХОРАТА ...НЕ МОЖЕ САМО ДА СЕ ПЕЧЕЛИ !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/6/17 11:42

    От снимката не се вижда особена представителност при обсъждането на важен въпрос. Не мисля, че един специалист е комисия. Трябва да се призоват цивилни специалисти, каквито мисля, че в Кърджали има достатъчно. Не може един полицай да е комисия. Глупаво е!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/6/17 11:53

    А, ще въведе ли и прозрачност за хотелиерите за туристическите такси г-н Чанев?!
    Да не забравим специалните табели до хотела "Х" на съветника от РБ!!!
    "Ако не знаете г-н Кмет, аз имам хотел до яз. Кърджали и туристите не могат да открият мясото му" изказване на съветника от РБ от сесията м. май.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/6/17 12:39

    Кой каза, че ще е опасно ако се отвори пътят към пазара.Публикувайте становището на специалистите да видим защо и как са го решили.Нали трябва да може да се обсъжда и да се взима мнението на всички а не само на група нарочени в този град, да регулират кое и как да става.Вижте ги тези пътни специалисти до сега каква каша са направили на всякъде в града с пътната обстановка.Във всички градове отварят нови пътища, тук ги затварят. Има път има проблем, няма път няма проблем.Нашият град е с най лошата инфрастуктура в България и с най лошо регулираните пътища.А за прословутите светофари в града и кръстовища, маркировки и прочие, няма да коментирам изобщо.Пълен майтап...

    ОтговорИзтриване
  11. Робинзон23/6/17 12:50

    От село Калинка да се направи въжена линия до Главатарци, по този начин ще се превлекат и Румънски туристи вместо да пътуват за Гърция
    Хотелиерите от Главатарци са се бръкнат малко в джоба и да финансират
    Не може една нощувка на Главатарци да струва 80лв и 10лв басеин, а на морето Олинкузив/ядене и пиене на корем денонощтно/ да е 35лв

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/6/17 14:01

    А тоя "бурун" , КОЙ го измисли - срещу блока на "Кока Колата".Това атракция ли е,щото видях скоро върху него как пасеше едно магаре и едни туристи спряха да се снимат.За него не си ли говорихте на това събиране глупаци!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/6/17 14:08

    то е ясно нов път към язовира няма да има
    затова сменете мястото на язовира

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/6/17 15:10

    Да направят директно мост от Възрожденци до Крайно село!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/6/17 16:33

    Nerde arhitekt, nerde paten injener tehnik, nerde sadia izpalnitel, nerde prokuror, nerde most major?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.