Тимът, в който се изявяват българските волейболисти Георги Топалов и Василий Петров - трикратният участник в Шампионската лига Унтерхахинг (Мюнхен), ще се състезава с най-добрите отбори на Германия в елита на страната от следващия сезон.
 В специално интервю за bgvolley кърджалиецът Георги разкри подробности около процедурата по приемането на тима в елита, новият проект на клуба, амбициите, селекцията на тима и още любопитни факти.

-Преди повече от месец се разбра, че отборът ти Унтерхахинг ще играе в първа лига на Германия. Как протече цялата процедура по изкачването ви в елита? Разкажи ни повече.

-Да! Унтерхахинг е отново в Бундеслигата. Аз лично вярвах, че това ще се случи. Още от първия месец от престоя ми там бях сигурен. Видях едни хора, в които се виждаше, че ще получат това, което искат! За мен е голяма радост, защото аз оставих част от душата си в Мюнхен. Разбира се, амбициите за в бъдеще са високи - влизане в четворката на Германия. Но това не е всичко! Шампионът на Австрия - Хипо Тирол (Инсбрук), който печели местната титла в продължение на години и е също дългогодишен участник в Шампионската лига, ще извърви този път с нас. Ръководствата на клубовете решиха да се обединим в един отбор, чиято цел е да се постигне нещо значимо в следващите няколко години. Това е началото на новият "Хипо Тирол Алпен Волейс Хахинг" (Инсбрук - Мюнхен). Процедурата по изкачването бе сложна, поради нестандартния проект. Там ръководителите свършиха невероятна работа! За мен е удоволствие да бъда част от този отбор. Без национален отбор и без мениджър, успях да стигна до тук и съм горд със себе си! Когато излязох в чужбина за първи път започнах буквално от нула, а сега съм в отбор, който е на крачка от световна класа. Надявам се заедно със съотборниците ми да я направим заедно още този сезон!
 


-Ще се борите за четворката на Германия с напълно различна и интересна концепция. Обединявате два отбора от две различни страни – как стана това?

- Смятам,че е нормално целите за първата година да са по-скромни. В Германия има отбори като Берлин, Фридрисхафен, Франкфурт, които от години са доказани и имат ядро на отбора. А ние тепърва ще градим това ядро. Ако успеем да ги победим само след 2 месеца тренировки заедно, това ще говори много добре за нас.
Да, отборите са от две различни страни. Имаше много противоречиви мнения. Например берлинци бяха първоначално против. Интересно ми е какво мислят вашите читатели по въпроса. Какви ще бъдат реакциите в България, ако отбора на Скопие (Македония) влезе в кооперация с отбора на Разлог примерно? Ще бъде ли добре за волейбола или ще се отрази по-скоро негативно? А моралният аргумент, че някои от българските мачове ще трябва да се изиграят на практика зад граница? Оставете Вашия коментар под статията или във фейсбук. Волейболното обществто в България е малко и лесно ще мога да прочета всички гледни точки.

-Промените на волейболните граници не са често срещано явление, да не кажем дори - изобщо. Може ли точно този модел на отбор да се окаже голямата изненада и именно това да донесе успех на поставените цели?

-За нас е най-важно да се сработим и да разберем как ще функционираме заедно, и как ще се справяме с проблемите. Смятам, че ако някой ще бъде голямата изненада тази година, това ще бъдем ние. А дали модела ще ни помогне, тепърва ще разберем. Такова нещо не е правено до сега, така че няма как да знам със сигурност.

-Трансферният сезон тече с пълна сила. Ясна ли е селекцията и на първия, и на втория отбор?

-След като успеха на нашия отбор стана факт, много хора се свързаха с мен да питат дали е възможно да ми станат съотборници. Най-вече хора на моята възраст от националния отбор. Но, за съжаление, селекцията на нашите отбори е приключила. Нормално е за такъв отбор да има голяма конкуренция. Повечето хора в отбора сме чужденци. Във вторият отбор на Унтерхахинг ще тренират юношите.

 -До каква степен ще е  българското участие в Унтерхахинг?  Да очакваме ли нови попълнения именно от нашата страна?

-Българско участие в Унтерхахинг е имало още през сезон 2005/2006. Радко Колев е бил първият българин, който се е състезавал за клуба. Аз не го познавам лично, но немците говорят с възхищение за него и работата му. Със сигурност е представил страната ни много добре и това е една от причините да разчитат на българи. Моя задача е да продължа с доброто впечатление, което той е оставил. Като цяло този сезон в немските отбори ще има българи. Но засега е тайна.

-„Люпилнята за таланти" да се съчетае с немската прецизност – резултатът: развитие и израстване за състезателите, а клубът ще почерпи нов опит и знания. До колко си „за" по въпроса – даден играч да излезе рано в чужбина и след това да се върне, за да приложи натрупаното до момента зад граница?

-Харесва ми, че наричаш България "Люпилнята за таланти"! Съгласен съм, че съчетанието на работа на българи и немци води до много добър резултат. Всички народи от северната раса имат много добра етика на работа. И не само в спорта, във всички области трябва да работим заедно. Ценят много българите и постигнатото от нас. С тях трябва да се работи, а не със страни, които твърдят, че кирилицата е македонска! Задължително всеки, който е постигнал успехи в чужбина, трябва да приложи напрупаното в България.

 -Планът за националния отбор?

-Другата ми цел от предишния сезон беше да намеря място в националния отбор. За целта трябваше да чуя мнението на националния ни селекционер. Успях да направя връзка с него още в средата на месец март. 20 минути след получаването на моето CV, заедно с 10 мача от предишни сезони, той ми написа съобщение, че не вярва в мен и моите качества. Най-важно за спортиста е да даде всичко от себе си в работата, а за това какъв ще бъде резултата, са наистина много факторите. Аз уважавам мнението на господин Константинов. Не мога да контролирам това, което той мисли или това, в което той вярва. Аз мога да контролирам единствено моите собствени усилия. Затова за мен е най-важно, когато съм в залата да дам всичко от себе си. 99% от хората биха се отказали в този момент.






Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.