Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис проведе работна среща с Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България. Тя бе част от инициираните от страна на льо Рут срещи с представители на местната власт в контекста на подготвяната нова Наредба за интеграция на бежанците.
„Потенциалната роля на общините при интеграцията на бежанци в страната Ви е голяма. Някои хора се страхуват от тях, други виждат възможности при интеграцията им, но за нас е важно да обменим гледни точки по тази тема. Очакванията ми от тези срещи са и да разбера до каква степен местните общности приемат бежанците и доколко интегрирането им в тази общност е възможно", каза в началото на срещата Матайс льо Рут. Той подчерта, че гледа на процеса на интеграция на бежанците като въпрос на перспектива, за която трябва да има последователен и смислен подход, а не да се работи на парче.
Инж. Азис подчерта, че община Кърджали до момента няма опит в работата с бежанци, но темата не трябва да бъде разглеждана само на държавно ниво, нито само на ниво местна власт. По думите му бежанският въпрос досега е представян само от негативна гледна точка, затова и работата по него трябва да слезе на по-ниски нива.
„Хората се страхуват защото нямат информация. Интеграцията на бежанците трябва да бъде разглеждана не само като държавна и местна политика, но и да има обратна връзка с гражданското общество чрез участието и на неправителствения сектор. Трябва да има повече информация, повече срещи, споделяне на добри практики, а не само негативните тенденции", посочи Хасан Азис.
В хода на разговора, кметът подчерта, че проблемът е многопластов и е необходима много работа, за да се опознае и разбере от всички слоеве. Интеграцията на бежанците трябва да бъде разглеждана и в още няколко контекста. Те са свързани с необходимата инфраструктура за посрещането на определен поток от хора, с интеграцията им не само на трудовия пазар, но и в социално, културен и религиозен аспект. Според него, трябва да се търси диалог с Националното сдружение на общините при изготвяне на новата наредба за бежанците.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/6/17 19:28

    Инж. Хасан Азис може да няма опит и информация, ама ние българите четем, слушаме, и най-вече сме в интернет.Така: Да му кажа на уважаемия Инж.Азис.Циганите са дошли в нашите земи след жестоката инвазия на османските орди, забележете, не турските а "османските".За тия 600 години те не са се интегрирали към никоя общност, дори и към турската към която най се доближава като манталитет, или култура, ако въобще може да се говори за такава сред тоя етнос.За разните чалми от Авганистан,Ирак,Сирия, и тем подобни ислямски образования, няма никакъв шанс за така наречената интеграция.Каква интеграция, и какви пет лева бе хора?Тая сган мисли само за изнасилвания, убиства, и разорение на християнството.Ами това им го е написал техния Алах-сатаната.Няма по-голям кръволок от ислямизма.Тая сган подобно на циганската, желае да консумира благата на християнския труд, и да се отблагодарява с убиства, грабежи и най-варварски изтъпления, които са специфични за средновековния ислямски фанатизъм.Събудете се бе, исляма е сатаниска религия, която мрази и се бори за унищожаване на всичко градивно, и цивилизовано на този свят.Някой ще се помъчи да ме коригира че исляма е добра религия, ама уви.Благодарете на Недим Генджев, че е превел на по-човешки език корана, иначе трябва да се изколим.Истинския ислям е зло, което е подчинено на парите.Не забравяйте кой е най-мощния подържник на тероризма, САЩ и Саудитска Арабия.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/12/18 13:31

    Пише се Афганистан!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.