Във втория ден на Рамазан Байрам в ардинското село Синчец за пети пореден път се проведе традиционният селищен събор, който бе организиран с подкрепата на местното кметство и община Ардино. Въпреки топлото време на празника се стекоха много жители от околните села Гърбище, Мак, Теменуга, гостуваха и изселници от Турция, Австрия, Франция. Имаше чевермета, скари с кюфтета и кебапчета.
Гости на събора бяха областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям.
Селският празник бе открит от кмета на Синчец Хълми Мустафа. „Неусетно мина една година. Много сме щастливи, че отново сме заедно и то за двоен празник, както на селото, така и за Рамазан Байрам", заяви Хълми Мустафа.
Кметът Ресми Мурад поздрави присъстващите с празника. „Рамазан Байрам е празник, на който да сме заедно всички. Надявам се много, че ще запазите тази традиция и в идните години, за да я предадете на бъдещите поколения ", заяви Мурад. Той пожела на всички присъстващи много здраве, късмет и щастие.
56-годишният Невзат Демир и 60-годишният Неджати Куру от турския град Бабаески  идват за първи път на селския събор. „Дойдохме тук заедно с Мехмед Юстюн, родом от Синчец. Завиждаме Ви! Подобни празненства в Тракийската част на Турция няма. Уникална природа, особено сме впечатлени от къщите с каменни покриви и комини. Надяваме се отново да посетим този красив край на България", споделиха те.
За доброто настроение на гостите и жителите на селото се погрижи оркестър „Орфей" от Кърджали. В центъра на селото се извиха кръшни хора.
Гюнер ШЮКРИ


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/6/17 19:30

    Невзат Демир и Неджати Куру да ви кажа лично присъствах в Бурса празнуваха дена на Синчец, тъй че няма място за завиждане

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.