В подножието на Перперикон бе представен музикално–танцовият спектакъл „Орфей и Евридика", част от програмата на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон". Авторите на уникалния спектакъл пресъздадоха познатия мит за любовта на Орфей и Евридика, но по нетрадиционен и иновативен начин. Музиката се изпълняваше на живо от хор и оркестър. Зрители определиха видяното като опера под звездите. Спектакълът е близък до съвременната сетивност. Той провокира въображението и чувствата на зрителите с помощта на 3D мултимедийни технологии. Той е базиран на първото оперно произведение в света „La favola d'Orfeo" на Клаудио Монтеверди. Освен музикалния текст на операта бяха включени и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика. А когато Орфей слиза в подземното царство, за да търси Евридика, на сцената зазвуча музика в „твърдите" стилове – рок и метъл, изпълнена от Gost Warfare – метъл група от студенти и преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров". „Спектакълът е празник за всички човешки сетива с музика, изпълнявана на живо във всички жанрове от древността до наши дни", обясни директорът на арт феста Петър Савчов. Артистите и музикантите в спектакъла „Орфей и Евридика" бяха от няколко европейски страни. Партиите на Орфей изпълни Владимир Попов, а на Евридика - Венера Мелеки от Кипър. В оркестъра под диригентството на Йосиф Герджиков участваха музиканти от Софийска филхармония и солисти на БНР. Балетът бе от студенти от класовете на проф. д-р Александър Илиев в НАТФИЗ и ПУ„Паисий Хилендарски".„Сценарият на „Орфей и Евридика" е общ. Работихме заедно с проф.Александър Илиев и Йосиф Герджиков", сподели Румяна Бъчварова, постановчик и автор на костюмите. Тя съобщи, че спектакълът има вече покана да бъде представен през септември в Античния театър в Пловдив.
В тазгодишното 17- то издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон" участваха над 65 артисти от България, Италия Кипър, Франция, Холандия. Арт фестът премина под надслова "Античност".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. бай Харалампи27/6/17 07:10

    Беше фантастично!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/6/17 12:29

    Въпреки, че много хора попречиха да има "Перперикон", той се състоя! Браво на организаторите! Няма само турски фестивали да има в града.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.