Имамите в България започват стачни действия заради неизплатени от три месеца заплати. Главно мюфтийство в момента не е в състояние да отдели пари от бюджета си за тях, заради едностранното разтрогване на протокола за двустранно сътрудничество между турския Дианет и българската Дирекция по вероизповеданията, съобщава „Труд“.
Годишният бюджет на Главно мюфтийство е около 8 милиона лева, приходите от имоти и субсидиите от Дирекцията по вероизповеданията са малко над два милиона. Шестте милиона, които не достигат, досега са били получавани под формата на дарения от турския Дианет – тяхната Дирекция по вероизповедания. Главният секретар на Главно мюфтийство Джейлан
Фаик твърди, че това е причината да не се изплащат заплати на около 600 имами в цялата страна. Те готвят стачни действия веднага след Рамазан Байрама. Пред затваряне, според секретаря, са и трите средни мюсюлмански духовни училища в Момчилград, Шумен и Русе. Съществува вариант тази есен в тях да няма прием на нови ученици. За да се провежда все още в тях нормален учебен процес, Главно мюфтийство сега е насочило към училищата и към Висшия ислямски институт целия си финансов ресурс.
Мюфтийството е информирало за ситуацията Дирекцията по вероизповеданията, Президентството и Министерския съвет.
Проблемите на Главно мюфтийство тръгнаха след като имамите открито заработиха за партия ДОСТ. Заради серия от скандали, от страната бяха изгонени проповедници от Турция.
24rodopi.com
На снимките: Наши мюфтии бяха на среща с Ердоган преди изборите за парламент у нас, някои от тях седнаха до президента на форум в Истанбул
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/6/17 21:30

    Тъпата ни държава е длъжна да плаща на нашите духовни лица без значение от коя от двете традиционни религии обучението ,заплатите ,издръжката на зградния фонд и пособията спомагащи нормалното им функциониране.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/6/17 22:59

    ПсевдоПатриотите-Фашистите нали им обещаха прилични Европейски заплати

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/6/17 08:20

    Да получат заплата от членски внос

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/6/17 11:49

    Имамите да си гледат джамиите а не да правят политика и агитация за агент Павел. Сега ДОСТ-ларите да им плащат заплатите.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/6/17 12:16

    Dpc da plajta zaplatite na müftüyıte

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/6/17 15:55

    Сега МЕСТАН да им плати заплатите!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/6/17 21:22

    DOST stana veche DUSMAN :-))))

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/6/17 23:05

    Че то има ли имамин,мюфтия...ходжа, който не е бил партиен член и да не се занимава с политика, независимо по кое време?Най-големите доносници.Па и обратно-най-големите активисти всички станаха духовници, веднага усещат откъде духа келепира.Силно ориентирани без капка свян, неудобство...Не напразно турчина е казал-да те е страх от ходжа, хаджия...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.