ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" посрещна поредната група стажанти, които проведоха международен стаж в австрийския град Волфсберг. Практиката се реализира от 20 участници от 11 клас и е финансирана по проект№ 2016-1-BG01-KA102-022977,„Европейско сътрудничество за качествено професионално развитие", КД1 „Образователна мобилност за граждани", сектор „Професионално образование и обучение" на програма„Еразъм+".
Приемащ партньор бе Fachberufsschule Wolfsberg, известно с високия стандарт на професионално образование. Училището е дългогодишен партньор на ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" и подпомага развитието и утвърждаването на специалностите „Електрообзавеждане на транспортната техника" и „Автомобилна мехатроника". Обучението във Fachberufsschule Wolfsberg се базира на принципа на дуалната система, при която се осъществява много тясна връзка между професионалното училище и бизнеса. А това е предпоставка за високо качество на обучение. Партньорските предприятия на австрийското училище бяха включени в програмата на практиката на нашите ученици.
Участниците, включени в групата, работиха на реални работни места със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление, оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Запознаха се на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика, системи за цифрово-програмно управление. Партньорите ни им представиха и техниката за обработка на данни EDV-Technik. Учениците имаха възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann и с осцилоскопи на FLUKE - най-новото ниво на професионална техника, използвана както в Европа, така и при азиатските автомобилни марки. В програмата беше включено обучение по програмиране, техническо чертане с продуктите на АУТОДЕСК и 3D принтиране.
Практиката в Австрия осигури възможности за личностен и професионален напредък на участниците. Учениците се обучаваха в модерни фирми и се запознаха с европейските стандарти на качество. В свободното си време те имаха възможност да опознаят културата, бита, традициите на страната домакин.
Отлична e оценката на приемащата организация  Fachberufsschule Wolfsberg за поведението и работата на нашите ученици. На всеки ползвател бяха издадени сертификат за успешно преминато практическо обучение и сертификат Europass мобилност, които ще се добавят към свидетелството за завършено професионално образование.
Българските ученици бяха поканени да среща с кмета на гр. Волфсберг. Те споделиха с него впечатленията си от града и страната и наученото от тях по време на престоя им в Австрия. На обсъждането присъствеше и г-н Херберт Айле – ръководител на Европейската партньорска мережа ecoMEDIAeuropa, част от която е и ПГЕЕ. В края на срещата г-н Айле поздрави всички участници и отличи работата на г-жа Юлия Ковачева в рамките на Европейската мрежа. Нашата учителка получи сертификат за ecoMEDIA пионер на Европа.
Групата се завърна с поредното дарение за училището – макети и пособия за провеждането на часовете по теория и практика.
По време на престоя на групата бяха договорени и условията за реализацията на новия проект на двете училища, който предвижда провеждането на нова производствена практика. Той е финансиран отново по програма „Еразъм +". Участниците в нея ще бъдат 15, а дейностите в програмата са отново в областта на автомобилната мехатроника.
Проектите имат за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение и развитие на учениците и учителите на ПГЕЕ.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.