Малко над 30 000 работници в Кърджалийско завъртат оборот от над 1,3 милиарда лева годишно за бизнеса в региона. Това установи проверка на 24rodopi.com на база последните данни на Националната статистика за област Кърджали.
Произведената продукция е в размер на 1 006 742 000 лева. Предприятията в региона пък са вложили 201 милиона лева в придобиване на дълготрайни материални активи, включително и закупуването на земя. Разходите в тази им част нарастват повече от два пъти в сравнение с 2011 година. В последните години чуждите преки инвестиции в нефинансови предприятия също са се увеличили със 100 млн. евро, достигайки 176 317 000 евро.
Най-голям относителен дял в бизнеса в региона имат малките предприятия-с до 9 служители. Те съставляват над 92 на сто от фирмите в областта. Следват предприятията с до 49 служители-6,2%. Процент и половина са фирмите с до 249 наети лица, а предприятията с над 250 работници са 0,2 на сто.
Коефициент на заетост на лица между 15 и 64 навършени години намалява в последните години с 2 на сто като достига до 58.8%. Тревожното е, че намаляват и лицата в трудоспособна възраст с висше образование. Жителите на региона с дипломи от университет са едва 17,2 на сто от общия брой на лицата между 25 и 64 години. Близо 48 на сто от кърджалийци са със средно образование. Голям е процентът на нашенци с по-нисък просветен статус. Над 35% от лицата в трудоспособна възраст са учили едва до 8 клас.
Както вече писахме, недостигът на квалифицирана работна ръка в региона става все по-осезаем, а това е и най-сериозният проблем за бизнеса в Източните Родопи. Тепърва пък се очакват мега инвестиции в областта, особено след като Индустриалната зона на Кърджали бъде изградена.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/7/17 06:24

    Auuuu, to sigurno mnogo vlak hodi tam, ot gara na gara...puf paf do krumovgrad, puf paf do ardino, puf paf do cebel, puf paf do kirkovo....puf paf do cernoochene, puf paf do ivailovgrat, puf paf do smolian, puf paf do banite, kavala...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.