Областните управители на Кърджали и Смолян- Никола Чанев и Недялко Славов, участваха в инспекцията на горските територии, която извърши заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.
„Заедно с водещи представители на лесовъдската наука, неправителствени организации, централна и местна власт трябва да уведомим медиите и обществеността, че гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, това налага взимането на спешни мерки", заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.
Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина - над 2 млн. куб. метра от абиотични фактори – ветровали, ветроломи, ледоломи и снеговали, и невъзможността за бързото й извличане и усвояване в рамките на година, поради високия процент недостъпни терени.
"Процесът е обезпокоителен и е наложителна спешна човешка намеса", заяви академик Александър Александров от Института по гората към БАН. "Короядните петна се разширяват понякога и с метър на ден и трябва да лекуваме тази гора и това става със сеч. На места се засяга и дървесината около короядните петна, където короядът се е преместил и започва да ползва хранителната среда", каза още той.
„Това, което има да се решава не засяга само институциите, а и  всички собственици на гори. Предстои труден период на извличане и усвояване на тази дървесина и нека да оставим лесовъдите да си свършат работата", подчерта акад. Александров.
Размерът на засегнатите площи е много динамичен и не може да се направи точна оценка, но по последна информация са приблизително около 300 хил. дка.
В последните години проблемът се разраства и разширява. От средата на 2016 г. в страната се наблюдават тревожни тенденции за увеличаване на размера на засегнатите иглолистни култури. В сравнение с 2015 г. е регистриран ръст на засегнатите площи от 66 хил. дка на 180 хил. дка или близо 3 пъти. Само до месец юли 2017 г. засегнатите площи са колкото за цялата 2016 г.
Съхнещите гори са с възраст 40-50 г., която се определя като пределна за тези изкуствени насаждения , посочиха представителите на научните среди.  
Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж.Григор Гогов информира, че в засегнатите райони са ограничени сечите на здрава дървесина и се приоритизира усвояването на увредената.  Той посочи, че се идентифицират собствениците на засегнатите гори, на които се правят предписания за предприемане на мерки за провеждане на санитарни сечи и други мероприятия.
На снимката: Зам.-министърът заедно с областните управители на Кърджали и Смолян


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/7/17 21:22

    Как се става собстевик на гора дядо ми е имал стотици декари гори но остават за държавата как да си ги взема

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/7/17 21:44

    Незабавна сеч ---и незабавен износ за Гърция ......

    казвам се Атеш......
    Админ не ми бубликувате коментарите ,,в тях няма цензура ....
    Да не ти скисам ушите .....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/7/17 22:23

    не може ли да се лекува ЗАЩО СЕЧ. ДРУГ НАЧИН НЯМА ЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/7/17 22:46

    Каква сеч Сеч изгодна за износителите на дървесина нали.Корояда и микрогъбите ще се спре само с пръскане и то масово .редовно прскане с пестициди.Само така ще бъде спасена Родопа планина

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/7/17 22:47

    Каква сеч Сеч изгодна за износителите на дървесина нали.Корояда и микрогъбите ще се спре само с пръскане и то масово .редовно прскане с пестициди.Само така ще бъде спасена Родопа планина

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/7/17 23:28

    Gospoda Ministri idirektori Na Pretpriatiya Koi otvas semi otgovori koi spriya priyemiite na gorkite Gorski Strajari Nai trudnae tiyahnatarabota iotgovorna ostavihtegi smizarni zaplati znaci kide v koi cop otivat parite vie stezi zaplati stemojeteli da izditjite vasata zaplatae po 3000 lv ikoli inate pid hiza novi bez limit nevilue sram

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/7/17 23:45

    Сербест Коркмаз : Огромна грешка е засаждането на Източните Родопи с бор. То действува там като неутронна бомба и унищожи природата изсмука водата и накрая при липсата на й сам загина. Изсечете боровете и засадете широколистни видове и то не толкова агресивно и на гъсто. Оставете площи и за мери. ливади и пасища. Бора унищоци флората и фауната там. Не насилвайте природата, ще ви върне тъпкано.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/7/17 00:14

    Nezabavno obesvane na gorskite i na oblastnite upraviteli...kloni bol

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/7/17 07:48

    Защо първо не се пръскат и ако всеки ден се увеличава с даден метър защо не се отрижат около тях и да не се увеличава

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/7/17 07:50

    Искам да попитам кой и как е взел проба и в коя лаборатория е направен анализа от пробите може ли да ги видим
    Този министър май е маг по тези неща така излиза гледа на фасул и готово

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/7/17 07:50

    от сега се знаят вече кои ще са фирмите които ще секат както е наредил бойко

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/7/17 08:16

    Единственото решение е било незабавна сеч, добре бе господа управляващи/политици - до сега къде бяхте? Този проблем го има от 2 години, сега ли се сетихте, че трябва да се вземат някакви спешни мерки, или просто решихте, че ще е по-добре да игнорирате този проблем и след време на тези места да се построят вилни зони. ОТ както падна комунизма нищо не е направено за горите, така че всички ние сме виновни за този проблем!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/7/17 08:56

    Ама вие се събудихте ! Господа управляващи и вашите калинки по места ! Те са за заплати и гласове не за опазване на горите.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/7/17 09:20

    Айде честито на ...........

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен22/7/17 14:03

    Незабавна сеч на некомпетентните горски служители по места....гледат само за своето си лично облагодетелстване...с такива корумпирани и некомпетентни горски КАЛИНКИИИИИИИИИ до тук господа и госпожи некадърни управници

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен22/7/17 18:02

    Припонете си филма ;;;Капитан Петко войвода ;;;;

    ТЕ,ПОГРЕБАХА -БЪЛГАРИА .....
    Авсички знаем кои са те ...ТЕ ...
    Казвам се Атеш....

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен22/7/17 18:03

    Припонете си филма ;;;Капитан Петко войвода ;;;;

    ТЕ,ПОГРЕБАХА -БЪЛГАРИЯ.....
    Авсички знаем кои са те ...ТЕ ...
    Казвам се Атеш....

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен22/7/17 18:09

    От изминалата 2016 година ,(събраните от без туй тежко преживяващите старци)средства за дирва за огрев ...Все още не ги получили във вид на дърва .....Става въпрос за село към община Черноочене ....
    Дали ще има някаква развръзка ??????

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен22/7/17 19:45

    Най-големият вредител корояд е директора на горско Кърджали -Н.Я.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/7/17 21:42

    Абсолютно е прав Сербест Коркмаз!Некадърници са разпоредили през комунизма залесяването на Източни Родопи с бор, и некадърници продължават да не разбират проблема!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен22/7/17 23:54

    Незабавна сеч на некомпетентните горски служители по места....гледат само за своето си лично облагодетелстване...с такива корумпирани и некомпетентни горски КАЛИНКИИИИИИИИИ до тук господа и госпожи некадърни управници

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен23/7/17 07:47

    Auuuu, ami sega?
    Kalinkite shi umrat...auuuu...shi ustanim bes kalinki...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.