Жегата е непоносима, особено на моменти. Следва навсякъде-от града, през „Маказа”, та до морето. Усеща се по еднакъв начин и в селата, и край язовирите, и край басейните. В България има два сезона-баси жегата и баси студа. Това е положението. Как се справят жителите на планината лятото? Чудесно. Начини всякакви за отмора, стига да има желание и малко пари.
 
Забрана за къпане в язовирите и 26 басейна за прохлада

За поредна година забраната за къпане в язовирите в региона важи с пълна сила. Никой обаче не я спазва. Табелите не чинят и пет пари когато става дума за прохладата на нашенеца. Винаги забраните са били пренебрегвани, а всяка година има инциденти и удавени хора. 
За сметка на това в Кърджалийско функционират 26 басейна, а проверките на РЗИ сочат-всички те покриват необходимите изисквания. Два са в областния град и 8 в крайградските комплекси за отдих, седем в община Кирково, три в Момчилград, по два в Крумовград и Ардино, а в Черноочене и Джебел-по един. „На съдържателите на водните съоръжения са предписани комплексни мероприятия, за да бъде експлоатацията им безопасна за хората. Контролът е постоянен. Не са констатирани нарушения и от началото на сезона, няма спрени
басейни от експлоатация. Здравните инспектори провеждат постоянен мониторинг и на водите в зоните за къпане по бреговете на язовирите „Студен кладенец” и „Кърджали” - районите край селата Калоянци, Енчец и Главатарци. До момента не са установени отклонения в качеството на водите по отношение на рискове за здравето на плажуващите”, посочват в разгара на лятото от Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

От 2 до 8 лева е входът за рахат край водата

От два до осем лева варират цените за ползване на басейните в Кърджалийско. Минималната сума обаче е само за деца и то на общинското плувно съоръжение в областния град. Там родителите влизат срещу четири лева. При напитките и храната също не се наблюдават някакви особени разлики.
„Минимум 40 лева трябва да задели семейство с дете за ден, прекаран на басейн в региона”, споделят родители, които редовно избират откритите плувни съоръжения за почивка през уикенда. „Говорим за вход за трима души, напитки и храна, като последното обикновено означава сладолед за детето, защото повечето избират да внесат леки закуски. Все пак около 7 лева за пилешки хапки от ресторанта не си заслужава, особено сервирани на шезлонга. Бира средно по два лева, същата цена и за натурален сок и фрапе, кафето е 1,50. Когато и басейнът е в друго населено място, също влияе на количествата употребени напитки с алкохол. Но една-две бири, не са проблем. Това е цената на плажа, далеч от опашките на границата”, споделят посещаващите редовно комплекси с басейни в региона.

Уикендите са най-силни

„Най-силните обороти отчитаме през уикендите. Особено в неделя басейнът е пълен. Хората са от цялата област. Дори се налага да вадим допълнително шезлонги и чадъри, въпреки ограниченото място, с което разполагаме. Най-голям оборот обаче се прави от гостите на хотела. Имаме хора от София, Пловдив, Бургас, Хасково, чужденци. Те консумират най-много край басейна. Нашенци се задоволяват с кафе, после евентуално бира. Носят си чипсове, солети, кухнята ни не ги впечатлява особено”, коментира сервитьор в хотелски комплекс с добра посещаемост на басейна.
„Помня едно време как водата в басейн „Арпезос” буквално кипеше от народ. Сега е съвсем различно. Общинският басейн е предпочитан главно от деца. Възрастните са повечето придружители. Вече има много по-голям избор. Вярно е, че съоръженията са по-малки, но и по-луксозни. Удобствата са на друго ниво. Комплексите разполагат с джакузи, сауна, фитнес зали, предлагат масаж. Това предразполага към истинска почивка, без да се напуска регионът и да се налагат пътувания в двата дни почивка. Природата е прекрасна. Интересно е, че кърджалийци бягат през почивните дни в Гърция, а тук пристигат хора от вътрешността на страната, търсещи спокойствието и истинската почивка”, споделя управител на хотелски комплекс.

Баирите разказват…

Десетки са чешмите с беседки в региона на Източните Родопи, подходящи за излети за ден. Някои от тях дори имат огнища за завъртане на чеверме. Стига да хванеш място.
„Тръгваш към нулата на язовира. Нагоре, подминаваш Енчец и продължаваш. Там си намирайте място”, съветва жител на Кърджали, попитан за посоката към „рахата” от хора в автомобил със софийска регистрация на кръговото кръстовище на пазара в Кърджали.
„Спали сме по колите на нулата на язовир „Кърджали”. Правихме чеверме на една от най-удобните беседки. Вечерта настана страхотен студ и бе толкова приятно след цялата жега през деня! Огромна маса под беседката, студена вода, никаква цивилизация на километри. Веселие, гюрултия, музика, танци и никакво оплакване. На сутринта мохабетът продължи. Всеки беше изкривен от неудобството на колите, но това нямаше никакво значение. Страхотно изживяване за минимум средства-горе-долу по около 20 лева на човек за храната и напитките”, споделя ноу-хау за почивка през уикенда кърджалиец.
„Хижите на Белите брези-прекрасно място за отдих. Цените не са високи, а спокойствието, чистият въздух и разходката на следващия ден нямат цена”, категоричен е жител на Ардино, редовно избиращ туристическият комплекс за събирания с приятели.
„Хвойнова поляна край Кирково няма цена. Хижата в баирите е раят през лятото. Там вечер се спи с юрган. След огромно количество алкохол пък главата на сутринта е свежа. Място за истинска почивка. Как може човек да си отдъхне когато е подложен на огнен ад на морето? Какви мохабети сме правили там, музиката винаги е на живо-акордеон и гайда”, споделя огромен мъж от Кирковско. Съдейки по размерите му, то мохабетите са си казали думата.

Пер(перикон)ни му едно за отмора

„Бяхме на Перперикон, накъде да хванем за Каменните гъби?”, въпросът е зададен от семейство от Казанлък, спряло с автомобила си край чешма в чернооченско село. Убедени са, че Скалният град на траките е нещо уникално и никак дори не са се уплашили от среща със змии, обикаляйки туристическият комплекс. Доволни са от уикендът в Източните Родопи…
„Веднъж съм се качвал на Перперикон. Предпочитам обаче да перна по едно с приятели на някоя беседка сред уникалната ни красота. Туристите се възхищават, което е добре, ама ние си предпочитаме истинската почивка”, категоричен е мъж, доволно разположен на дървена маса, край чешма в близост до малка рекичка, скрита от огромни дървета по пътя между Кърджали и Джебел.
Нашенци имат всичко, за да са щастливи, а дори не им трябват и чак толкова пари.
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com
На снимките:
Забавление за майки. Забавление за децата. От шезлонгите край басейна в Източните Родопи гледката е такава, а…. от пейката до хижата земята е на длан
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.