За поредна година ДПС почете паметта на лидера на турците от Западна Тракия и основател на партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция д-р Садък Ахмет. В понеделник на гроба му в родния му град Комотини се събраха стотици, за да почетат 22-та годишнина от кончината му.
На възпоменателния ритуал присъстваха областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, заместниците му Бедрие Газиюмер, Сейфи Мехмедали и д-р Ерджан Фърънджъ, кметовете на Ардино-Ресми Мурад, Кирково-Шинаси Сюлейман и Черноочене-Айдън Осман. Тук бяха още областният председател на Младежко ДПС Байрам Байрам, председатели на Общински съвети, зам.-кметове,общински съветници и активисти на Движението за права и свободи.
От името на Централния и областния съвет на ДПС бяха поднесени венци и цветя.
„Д-р Садък Ахмет ще остане в паметта ни като борец за правата и свободите на турското малцинство в Гърция. Нашите пътища са идентични. Ние сме и винаги ще бъдем заедно с тях в общата ни кауза за отстояване на правата и свободите на малцинствата", заяви областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан.
Д-р Садък Ахмет е роден на 7 януари 1947 г. в село Сиркели, Комотини. Завършил е Медицинския университет в Солун. През 1987 година е осъден на три години затвор за това, че раздава брошури на членовете на партията на Демократите за правата на човека. През 1990 година отново е осъден, този път за това, че назовал западните тракийски турци – турци, но само след два месеца е освободен. Същата година е избран за независим депутат в гръцкия парламент. През 1993 година създава партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция.
На 24 юли 1995 година на годишнината от мирния договор, подписан в Лозана, д-р Садък Ахмет загива в тежка автомобилна катастрофа.
Има над 150 улици на негово име в Гърция и Турция.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/7/17 19:56

    Bosuna gezmeyin ileri geri bu is sizin icin deyil

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/7/17 21:26

    "Западните тракийски турци" не са турци, а помаци!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/7/17 07:25

    Ще има да висите на Маказа с часове, и да гледате Шенген през крив макарон!
    Ако имате и малко акъл, ще разберете защо!
    И вдигате и шум!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/7/17 10:24

    Всичко е ок
    Но защо общинските кметове и председателите на ДПС и младежките ДПС не са официално облечени а с дънки
    Какво е това неуважение дами и господа
    Тези хора трябва да са с етика на такива мероприятия
    А след това ако искат може и по джапанки да са

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/7/17 18:41

    Всички сме едно и също племе,както и основателя на модерна Турция.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/7/17 22:17

    До 21,26. Само самия човек има право да каже какъв е, не никой друг.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.