Песента „Те не знаят”, дело на кърджалийския тандем - композитора Димитър Ганев и текстописеца Христина Мачикян, изпълнена от дванадесетгодишния Димитър Желязков Стефанов спечели трето място в петото издание на Европейския конкурс за нова детска песен „Златни искри” Варна 2017.
Фестивалът е член на WAFA (World Association of Festival & Artists), а негов организатор е Фондация „Откритие“ със съдействието на Министерството на културата на Република България. Той включва международен конкурс за песен и международен конкурс за деца-вокалисти.
Тазгодишното му издание се проведе от 30 юни до 2 юли в Археологическия музей „Римски терми”, а във форума със свои произведения са участвали известни автори на музика за деца като Александър Савелиев, Хайгашот Агасян, Светослав Лобушки, Румен Бояджиев-син, както и един от най-успешните румънски композитори Михай Александру, представял страната си на финалите на „Евровизия“, съобщиха от пресцентъра на Община Кърджали.
Участието на кърджалийския тандем Димитър Ганев-Христина Мачикян не е планувано. То става след покана от страна на приятели музиканти към композитора Димитър Ганев. Той пък отправя покана към Христина Мачикян да напише теста, с идеята едва след това да се престъпи към написването на самата музика и аранжимента на песента. Всичко става много бързо и в много кратък период, в рамките на три дни.
„Извикахме Митко в студиото, показахме му песента и на другия ден я записахме. Така на третия ден бяхме готови и изпратихме песента, преди да изтече крайният срок.”, разказа композиторът Димитър Ганев.
За предизвикателствата да запишеш песен за броени часове разказва и дванадесетгодишният изпълнител Димитър Желязков. Той признава, че въпреки скъсените срокове е пристъпил към задачата с голямо желание. Митко не веднъж се е явявал на конкурси и е печелил призови места, но това е първата авторска песен, която изпълнява и за него е било предизвикателство да покаже свой собствен стил на изпълнител.
Песента „Те не знаят” преминава през предварителната селекция на журито и се оказва сред 17-те финалисти. Вечерта на 1юли са обявени и наградите, а нашата песен е класирана на трето място в оспорвана конкуренция с авторски песни, представени от деца от България, Русия, Великобритания, Азербайджан и Украйна.
Успешният тандем Димитър Ганев-Христина Мачикян е убеден, че ще продължи да работи заедно с малкият изпълнител Димитър Желязков. И тримата се надяват да създадат и представят нови детски песни, осмисляйки направеното до сега и правейки своите малки крачки към създаването на нови и интересни неща на музикалното поприще.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.