Плавателният съд е закаран от Бургас до Кърджали
Помните ли капитан Георги Георгиев - първия българин, който обиколи света с яхта? Той стои в началото на тази история, описана от „24 часа“.
На 20 декември 1976 г. капитанът тръгва от Куба на околосветско пътешествие със своята яхта “Кор Короли”. Завършва го на следващата година отново на 20 декември, припомня авторът Пенчо Ковачев
Постига рекорд - по-малко от 202 денонощия проплавано време за размерите и възможностите на плавателния му съд. Три години по-късно постижението му е включено в книгата за рекордите “Гинес”.
Капитан Георги Георгиев е удостоен със званието “Герой на Народна република България”.
На негово име е кръстен нов 25 000-тонен кораб за насипни товари на “Български морски флот”. Георгиев е обявен за почетен спортист № 1 за 1977 г., както и за почетен гражданин на Варна и родния му град Кърджали.
През всичкото това време моторният кораб “Емона” кротко превозва български и чуждестранни летовници по Черноморието - от Бургас през Несебър до Мичурин.
Плавателният съд
е построен по лична
идея на цар Борис III
Пуснат е на вода през 1942 г. на пристанище Варна. Кръстен е на древногръцкото име на Стара планина - Аемон. Корабът, който е дълъг 38,5 м и с водоизместимост 217 тона, поставя началото на българския пътнически морски флот, отбелязва „24 часа“.
След 33 години вярна служба, през 1979 г. “Емона” хвърля последна котва и се отдава на заслужен отдих. По Черноморието вече хвърчат “ракети” и “комети” и ветеранът няма достатъчно сили да се надплува с тях.
И тогава капитан Георги Георгиев дава идеята “Емона” да бъде преместена от морето в планината Родопи, където е язовир “Кърджали”. Кметът на града Димитър Милев, както се казва, горещо прегръща идеята и дава душа и сърце да я осъществи.
И докато Милев се бори с ведомствено-бюрократичните бариери и уточнява маршрута, по който да пътува нестандартният товар, в Бургас сковават 40-метрова конструкция върху 64 гуми, която е теглена от специален влекач. Върху нея качват морския съд.
На 3 май 1979 г. корабът “Емона” се сбогува завинаги с морето край Бургас и потегля към своя нов язовирен дом.
Той е ескортиран от пилотски коли на КАТ, джипове с енергетици, подвижни работилници, влекачите “Фаун” и “Татра”, линейни кранове и други автомобили.
До Кърджали са около 300 км, но до 15 май са изминати вероятно повече от 500 - с връщанията след Айтос, завоите, маневрите и обиколните преходи.
Бригадирът Черкезов
изминава
разстоянието
почти пеша,
защото направлява цялото движение.
Но пък кинооператорът Гаврил Драганов казва, че е единственият българин, пропътувал разстоянието от Карнобат до Нова Загора с кораб. Той снима документален филм за събитието, режисьор на който е Румен Григоров.
Навсякъде по пътя ги приветстват хора, които ръкопляскат, скандират и се чудят, както техните деди с почуда сигурно са гледали преминаването на кита Голиат по българските земи.
На 13-ия ден от тръгването от Бургас спират да нощуват в с. Чифлик - само на 15 км от заветния язовир. Атракцията е пълна
В съседното село Жинзифово ученици очакват “Емона” с първите щайги ягоди. Но корабът не стига до тях.
На един остър завой той се прекатурва от платформата и пада в двора на последната къща на село Чифлик.
За щастие, жертви няма, леко ранен е само един младеж от поддържащата бригада. Няма повреди и върху кораба, спасява го меката почва, върху която пада. Няма щети и върху къщата.
Спасителните дейности траят цели две седмици. Кметът Димитър Милев лично ръководи операцията. Работи се денонощно. “ Понякога на ден напредвахме едва по 7-8 см”, казва Милев след години.
На снимките:
„Емона“ се прекатурва на един остър завой на излизане от село Чифлик – само на 15 км от язовира;
Корабът гордо пътува към новия си пристан. Снимки: Иван Григоров
Източник: 24chasa.bg

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/7/17 14:55

    родопи, рядък кадър сте намерили. благодаря ще го добавя в колекцията стари снимки от кърджали

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/7/17 16:47

    Наблюдавах движението на кораба по бил. "Беломорски". Беше наистина изключително.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/7/17 16:52

    Да живее Българската комунистическа партия на Съветския съюз !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/7/17 21:02

    От тогава кораба се казва "ЕМИНЕ ЧИФЛИКОВА". Баща ми пое ескорта му от Ст.Загора насам. Много народ се изсипа в Чифлик да види с очите си случката, аз също бях там!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.