Министерството на земеделието, храните и горите възнамерява да разшири санитарната сеч заради растяща болест по дърветата в различни райони на страната. Това се разбира от писмения отговор на ресорния министър Румен Порожанов до депутати от опозицията, пише Бгнес.
Според народните представители в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик, Бургас са налице значителни щети от корояди и последвали заболявания по горските масиви.
Министърът на земеделието Румен Порожанов посочва, че в страната са регистрирани повреди върху 280 000 декара иглолистни гори, в това число от корояди в размер на 113 000 декара. Превантивните мерки срещу тези вредители са ограничени, скъпи и с неясен резултат, смятат от министерството. От ведомството потвърждават, че се забелязва разширяване на засегнатите от корояди и фитопатогенни гъби гористи местности. Заради това вече са разпоредени постоянен мониторинг, както и ускоряване процеса на възлагане на санитарни и принудителни сечи. Повечето от постановените срокове за изпълнение на тези и други мерки са 30 юли и 30 септември 2017 г.
Румен Порожанов посочва още, че при констатиране на над 60% съхнене горскатеритория, ще се пристъпва към 100% санитарна сеч. Същото се отнася и до сериозно засегнатите иглолистни гори в съседство. До края на месеца трябва да се прокарат и технологични пътища за ускоряване на санитарната и принудителна сеч. Отговорник за изпълнението на мерките са държавните горски предприятия.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/7/17 16:54

    Сетиха се, след като повече от половината иглолистни дървета вече са изсъхнали...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/7/17 18:38

    Ганьвщинар късогледство и келепир!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/7/17 21:36

    Какво ще прави Мунчо сега?Келепира намаля!!!!Но нищо, брат му ще разреши на хората да добиват дърва на такива места, където ще им са необходими алпинистки принадлежности...Така ,че далаверата продължава......

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.