Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз /PYD/, съобщи агенция Сон Дакика. Мира Й. А., която е от турски произход, майка й Веселина Р. А и британезът Джоузеф А. Р. са арестувани след подаден сигнал в дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън. Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали.
При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим преди 10 дни.
Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си. Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. Разследването продължава.
В посолството ни в Анкара беше получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън. Това съобщи директорът на пресслужбата във Външно министерство Иван Димов, посочва бТВ.
Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове. Служители на посолството се свързаха и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/7/17 21:21

    Hadi bakalım şimdi... turp elle mi sökülür , belle mi sökülür ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/7/17 21:58

    sega tia pikli ....... ste molyt vsevishnia da s gi pribere po ranko

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/7/17 22:56

    Още милейте за тая тъпа Турция...Май Ердоган ще ви вкара в кратуните, че тя не ви е анаватав

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/7/17 06:49

    Вече е изключително опасно да се пътува в Турция.Горките жени, и още по жалния англичанин/по всяка вероятност, мюсюлманин/, няма да им остане дупка, която да не е запълнена.Състоянието им било "добро", това ще рече че за сега са минали през гавазите от участъка, а пък после какво ги чака, "жална им майка".

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/7/17 10:30

    Велика и Нова Турция е държаватав която има ред и законност и всеки си изпълнява дълга с отговорност. Това да не ви е на бай Гиньо държавата където всеки предател и закононарушител да се размине ако си плати по подобаващ начин. Анаватана на Турците не дели българин ли си или си Турчин нарушиш ли законите на страната тогава мястото на Айше и Фатма са в зиндана когато съвестните българки Ана и Фиданка се печат на слънце по плажа и си хапват до насита в олинклузив в Дидим и Нова Турция

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/7/17 13:10

    Оказва се,че Мира е българска кюрдка,
    родена, възпитана и изучена от баща българин -
    ,,доброволка в сирийски Кюрдистан".

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/7/17 15:22

    V VSYAKA EDNA DIRJAVA E OPASNO.ZA PITUVANE,AKO NAISTINA SA TERORISTI.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/7/17 17:16

    Ти пък кучета със салам ше плашиш.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.