Областният управител Никола Чанев се срещна с учители и родители на ученици от основно училище „Максим Горки" в кърджалийското село Чифлик по тяхна покана. Хората потърсиха съдействието му във връзка с бъдещото развитие на школото и финансовото осигуряване на учебния процес. На срещата присъстваха още началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев и общинският съветник Наим Наим.
„Училището в Чифлик не подлежи на закриване. Нещо повече, политиката на МОН е в подкрепа на малките училища", категоричен бе Чанев. „Важно за общността, за живота в селото, за спокойствието на вашите деца и на вас, като родители, е това училище да продължи да съществува и който твърди обратното, ви лъже. Право да затваря училища в България, има единствено министърът на образованието и  то тогава, когато са налице необратими причини в тази посока. Уверявам ви, че държавата няма намерение да закрива това училище, докато вие настоявате да го има", подчерта Чанев.
В Чифлик учат 22 деца от няколко съседни села, като тенденцията е  броят им да се увеличава, сподели директорът Маргарита Башлиева. Проблеми с издръжката няма, работи се и по европейски проекти. Началникът на РУО Гроздан Колев обясни, че в този случай бройката не е определяща за съществуването на школото, тъй като в областта има примери за училища, които работят с по-малко деца при едно добро планиране на бюджета и с подкрепата на местната власт.
Жителите на Чифлик, Мургово, Висока поляна и Горна крепост, които присъстваха на срещата твърдо заявиха, че са доволни от качеството на учебния процес и не желаят децата им да учат другаде. „Не сме съгласни да пътуват до града или до друго, по-далечно населено място. Много от нас са учили тук, искаме и децата ни да продължат традицията. Без училище, селото ще се обезлюди", казаха те. Да се види с областния управител дойде и 84-годишният Ахмед Адемов, който с насълзени очи разказа, че баща му е строил сградата на школото в Чифлик и се надява звънецът в ОУ „Максим Горки" да продължи да бие още дълги години.
Родителите благодариха за подкрепата на държавата и заявиха, че няма да позволят затваряне на училището. На същата позиция стои и кметицата Нефиде Али.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/7/17 16:34

    Били доволни от качеството на учебния процес.. Да ама не.. Учениците не знаят грам български език.. Трагедия.. За да не махнат 10-12 учители които учат 19 ученика децата ги оставят сакати.. И това в политика на ГЕРБ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/7/17 16:44

    Качеството на учебния процес е трудно да бъде оценено от родители или други общо взето не специалисти. би следвало това да се удостовери с външно оценяване, и то независимо. Иначе децата ще получат дипломи, но не и образование!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/7/17 18:42

    А образованието в Кърджали е на много високо ниво, няма що. Ня кое място бяха кърджалийските училища тази година че забравих? И то по български език и литература.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/7/17 18:59

    До кога ще се робува на кръвожадните хиени от крадливия,корумпиран,третополов катун София......жълтите павета не е майка БЪЛГАРИЯ......закривайте това дето остана в бедната,изчезващата се провинция и всички до един в катуна София или Терминал 1-2 ,друго спасение от софийското робство и геноцид няма....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/7/17 19:04

    А какви са механизмите по които се определя кое училище ще се закрие и кое не ?Колко са училищата с подобен брой ученици? Да ,добре е да има независимо външно оценяване ,но като знаем как се провежда и какви стъкмистики има и там ..... А за грамотността не трябва да се говори -и в града гъмжи от неграмотни ученици.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/7/17 19:18

    Като че ли в града много ги учат затова все са на уроци частни

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/7/17 22:11

    Напротив-в селата се работи двойно,защото първо едно дете трябва да го научиш на чужд език и чак тогава да възприема материала по съответния предмет.Колегите добре си вършат работата и не са безотговорни - това са мой лични наблюдения!

    ОтговорИзтриване
  8. Наил Адем5/7/17 22:33

    Тези хора нормални ли са? Аз заради тези глупости организирах децата да ходят в града иначе в Чифлик щяха да останат прости като галош. За нищо на света не бих ги оставил там да си гледат работата

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/7/17 00:05

    Алооо, общината май са метнали мерака на училището. Кой знае какво се канят да го правят ? Я хотел , я нещо друго .

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/7/17 00:08

    Е , браво Наил Адем - това се казва кмет ! Дай да закриваме всичко !! Ами и селото ти да закрият , че да видим на кой ще кметуваш !!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/7/17 00:13

    Наил твоят син и твоят зет вишисти ли са?Ти закри детската градина,не мисли за хората от Чифлик.Ние си имаме акъл в главите.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/7/17 05:40

    Covek moje vsicko-stiga da poiska...taka e pisal samiya-„Максим Горки,,samo Чифлиk--Наил Адем 5/7/17 22:33 nese bırkay v rabotata na naşeto selo-vırvi si piyi Birata...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/7/17 12:43

    Щото не закриват и техникумите в Кърджали -там даже хич не ходят учениците и пак им дават дипломи .

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/7/17 12:49

    Che nqma obrazovanie nqma i v grada nqma..pone na selo sme spukoini che se grigat za dezata ni,v grada koi gi znai kwo cha pravqt,a pak Nail kakav kmet e deto che iska da zatvarq vsichko .Sigurno sa mu obechtali neshhto

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/7/17 12:56

    Che nqma obrazovanie nqma i v grada nqma..pone na selo sme spukoini che se grigat za dezata ni,v grada koi gi znai kwo cha pravqt,a pak Nail kakav kmet e deto che iska da zatvarq vsichko .Sigurno sa mu obechtali neshhto

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен6/7/17 13:32

    Che nqma obrazovanie nqma i v grada nqma..pone na selo sme spukoini che se grigat za dezata ni,v grada koi gi znai kwo cha pravqt,a pak Nail kakav kmet e deto che iska da zatvarq vsichko .Sigurno sa mu obechtali neshhto

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен6/7/17 13:48

    Той Стефчо Зафиров винаги си е бил на хранилка към някое училище, няма страшно пак ще го уредят в друго училище, за да не му се спира заплатата, пък където и да е пак другите учители ще заработват и неговото...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6/7/17 15:27

    Аз като бях в Англия ,че и в Италия има села и градчето с малко ученици по 10 ,15 ,20 и си работят ,че и по две даскалици са на клас. Ама хората там мислят за децата и семействата ,а тука само как закрадат повече а ние си траим

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен6/7/17 17:12

    Скъпи приятели това което се пише и се коментира по медията за училището в с.чифлик е всико е лъжа тоз който пише му е гадно че аз съм много много напред от него и затова иска да ме очерни..затова ако искате вярвайте или не това оставям на вас.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен6/7/17 20:42

    Коментирайте толерантно ако не знаете за какво иде реч,проблема е министерски не общински,нито децата нито даскалите имат вина.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.