„Републиканска“ – търговската улица на Кърджали. Снимката вляво, която е от архива на Марчо Георгиев, е направена преди повече от 45 години. Другата е от неделя – 16 юли 2017 година.
Улицата се е казвала първо „Пътя за Мастанли", по късно – „Цар Борис ІІІ",  след 9 септември 1944 година – „Републиканска".
Второто попадение е на Гавраил Маргаритов, който е издирил кадър от по-старо време, а после направил актуална снимка на къща с интересна история.
Била е хан с кафене и магазини. След 9 септември 1944 година къщата станала… най-големият магазин в града - " Нар-маг". През 90-те години на миналия век е възстановена собствеността на 254 (това означава че имала толкова наследници) идеални части на наследниците на бившите собственици,  голямата част от тях живеят в Турция. По-малката сграда след нея е била също хотел, но тя е възстановена на наследниците, които са от еврейски произход, това уточнение прави бившият зам.-кмет на Кърджали Петър Бояджиев.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/7/17 19:51

    Браво на Маргаритов!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/7/17 21:33

    Тогава на улицата е имало повече хора, отколкото сега. Иначе сградите са си същите, улицата си е същата. Тъжна картинка е липсата на хора в снимката вдясно.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/7/17 22:28

    До 1971 год. бях ученик тогава вечерно време не можеше да се размине,хората излизаха на разходка,сега жив човек не може да видиш,всеки се скрива в черупката си.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/7/17 02:09

    Сигурно е снимана в неделя

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/7/17 08:28

    След 70 години сградите са възстановени на евреите! Браво! На това се казва справедливост. Но защо не се възстановяват нивите на турците?!?!
    Отговорът е: През 2007 год. тройната коалиция по предложение на престъпните депутати от ДПС гласуваха да се спре връщането на нивите! Същите станаха общинска собственост и наследниците на бившите собственици сега купуват бащина земя! Ако не е вярно това, което съм писал, ще се обрежа още веднъж и пак ще ми остане!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/7/17 08:37

    Възстановили сградите на евреите! Браво! На това се справедливост. А защо не се възстановят нивите на турците?!?! Отговорът е: Тройната коалиция по предложение на престъпните депутати от ДПС гласуване допълнение към Закона за земите, според което от 2007 год. се спира връщането на земите. Дори и да си намерил доказателства, същите не важат. Дори дело не можеш да заведеш. Къде го има това по света, ДА НЯМАШ ПРАВО ДА СИ ТЪРСИШ ПРАВАТА ! Същите земи станаха общинска собственост и сега общинските самозабраванковци и крадци продават земите на наследниците на бившите собственици бащина земя! Не е ли вярно? Ако не е истина, което съм писал, ще се обрежа още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/7/17 09:45

    разкажете още нещо за историята на тези сгради, хората, за бита и ежедневието им. интересно е.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/7/17 10:21

    По малката сграда е била хотел и собствеността е възстановена на двете дъщери на собственика - живееха във Виена.Българки са.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.