Бира и уиски край басейна, хващане на тен под звуците на летни хитове… Всичко това се случва в „дворовете” на закрити от години селски школа в Кърджалийско. Ученици вече няма, но за сметка на тях има туристи. Бизнесът с прекрасната природа се развива изключително успешно в региона на Източните Родопи.
В Ябълковец приемат гости от страната и чужбина от години в превърнатото в хотелски комплекс закрито школо в ардинското село.
СПА център пък отвори врати в Пчеларово, а край басейна в бившия школски двор е пълно с гости и в делнични дни, и през уикенда. Тенис корт и волейболно игрище също са част от комплекса. Опасно рушащата се сградата на училището тепърва предстои да бъде превърната в хотел.
Британец претвори закритото училище в Летовник в хостел, който постоянно посреща гости от цял свят.
Руско семейство пък превърна в свой дом бившето училище в ардинското село Правдолюб. Двамата никак не съжаляват, че са заменили Москва с прекрасната природа на Източните Родопи.
„Тук бе пълно с деца. Завършили са стотици ученици от селата в региона. Селото се огласяше от гласовете на децата. Сега се чува музика, а автомобили с хора идват постоянно. Как се сменят времената! Ученици няма, а рухналите училища се превръщат в красиви комплекси. Никой не е и предполагал, че ще дойдат такива времена”, споделят жители на Пчеларово.
55 ученици са напуснали школата в област Кърджали след натрупани отсъствия само през отминалата учебна година. 13 пък не са успели да завършат поради семейни и социални причини, а двама-заради слаб успех. Това е равносметката след края на годината в училищата в Кърджалийско, отчетоха от Регионалното управление на образованието.
14 797 деца са влезли в класните стаи на 15 септември м.г., като техният брой е с 329 по-малко в сравнение с предходната година. Тенденцията за намаляване броят на учениците продължава. Ще се увеличават ли хотелите с басейни?
24rodopi.com
На снимките:
СПА центърът в Пчеларово, рушащата се училищна сграда тепърва ще се превърне в хотелската част към комплекса;
Закритото школо в Ябълковец посреща туристи от страната и чужбина (на малката снимка)
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/7/17 07:12

    Bravo. Ami turihte li reklamni pana i v Kabul, Kairo, Tel Aviv, Beirut, Damask, Berlin, Bruxelle, Luxemburg, London, Harmanli, Faculteto, Boyana, Oboriste, Stolipinovo, Ovcha kupel, Poduene, Konche, Minzuhar, Gluhar...?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/7/17 07:32

    Бизим парти си вьрши работа

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/7/17 08:34

    Не е "е..и", приятелю, а си прави извод когато прочетеш нещо. Ако си способен, ден.

    ОтговорИзтриване
  4. Za baseinite bravo.A spasitelite kade sa?Pri udavyane kapaneto zabraneno.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/7/17 14:23

    Златка Закса е изкупила всечки училища в кърджалийско и хасковско

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/7/17 17:19

    до 8,34 Приоритет трябжа да ти бъде правописа...а това ,че не разбираш посланието на това е..и ,е друг въпрос.Ще ти го кажа по просто..тъп си.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/7/17 18:00

    Аз също бих попитала "Е, и?" Мислите ли, че ако възстановят училищата, хората с деца ще се върнат в селата? Кааак пък няма да се върнат. Поне сградите, които са построени, се използват за нещо.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.