Пловдивският митрополит Николай освети открития православен храм-базилика в околностите на кирковското село Добромирци, където се предполага, че е преживял последните си години патриарх Евтимий.
На събитието присъстваха областните управители на Смолян, Кърджали и Пловдив, както и кметът на Община Златоград.
Митрополит Николай приветства идеята на Стефан Башев и Александър Митушев - основни дарители на средства за възстановяване на храма, църквата да носи името на патриарх Евтимий.
В интерес на истината следва да отбележим, че средновековната църква в местността Папас тепе край село Здравчец е открита още преди 50 години. Местното население нарича храма ени клисе (нова църква). От запазените зидове, които достигат на места до 2.5 м, се вижда характерния за онова време градеж с дървени греди (сантрачи), подравнени с тухлени парчета и хоросан. Църквата е с дължина 11 м и ширина 5 м, тя е еднокорабна с полукръгла абсида, като отстрани има две малки ниши от север и от юг.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/7/17 10:34

    Къде е партийното и административното ръководство на общината ?.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/7/17 21:42

    На екскурзия, не знайте ли.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.