Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров" е регионален културен институт, вписана в Информационния регистър на обществените библиотеки на Министерство на културата /създаден в изпълнение на чл. 10 от Закона за обществените библиотеки/. Дирекционният съвет е приел Правила за обслужване на потребителите в РБ"Н.Й.Вапцаров". В чл.5 на  тези правила е записано, че регистрацията е необходимо условие за ползване на услуги в библиотеката, а в  чл. 8 е записано, че  регистрираните потребители заплащат абонаментна такса. Правилата за обслужване на потребителите са публикувани и са достъпни на сайта на библиотеката http://libkli.com, в раздел „За читателите".
Това обявиха от Регионалната библиотека по повод решението на Административния съд да отмени таксите за регистрация на читатели в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров".
„Таксите за регистрация на читатели са отменени от „Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Кърджали", приета от Общински съвет – Кърджали. Отмяната е въз основа на чл.52, ал.3 от Закона за обществените библиотеки, според който с акт на общинския съвет се определя само размера на таксите за специализираните библиотечни услуги. В цитираното от медиите решение на Административния съд се казва и: „В случая следва да се отбележи също така, че регистрацията на читатели не може да се характеризира и като основна библиотечна услуга, тъй като е извън обхвата и на дейностите, изброени в чл.51,ал.1 ЗОБ. Въпреки, че регистрацията на читатели, по същността си, не представлява дейност по предоставяне на библиотечни услуги по смисъла на ЗОБ, а е свързана с администрирането на тази дейност, според чл.5 от утвърдените за библиотеката правила за обслужване на читателите, регистрирането е необходимо условие за ползването, както на основните, така и на специализираните услуги. В тази връзка, в чл.8 от горните правила е предвидено, регистрираните потребители да заплащат абонаментна такса, но последната се определя с решение на Дирекционния съвет, а не с решение на общинския съвет", посочиха още от ръководството на библиотеката в Кърджали.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.