Големи диспропорции в достъпа до прегледи при специалисти в извънболничната помощ показват данните на здравната каса за изплатените пари по области за първите 4 месеца на годината, цитирани от „Клиника Бг“. Ако средно на жител на Видин се падат по 12.3 лв., платени от НЗОК за специализирана помощ, то в Кърджали средно на човек са платени 7 лева.
Над 64.1 млн. лв. е дала здравната каса за прегледи при специалист от януари до май тази година, посочва вестник „Сега“. При 7.1 млн. души население по данни на НСИ това прави средно по 9.45 лева на човек. В област Видин обаче при 88 хиляди души население са изплатени за прегледи при специалист 1 млн. лв., или 12.3 лв. на човек. Следват Габрово с 11.5 лв., Плевен с 11.2 лв и Враца с 11.1 лв. На дъното са Кърджали - 7 лв., Силистра - 7.5 лв., Хасково и Ямбол с 8.2 лв. София е по средата с 9.4 лв. на човек за специализирана помощ.
Причините за разликите са няколко - липса или наличие на достатъчно специалисти в съответната област, каква част от населението е без здравни вноски, какъв е достъпът до медицинска помощ - в планинските и отдалечените райони хората по-рядко се обръщат към лекари, които най-често са в областния град. Освен това зависи и как НЗОК е разпределила парите за всяка област, т.е. ако за Кърджали те са били непропорционално малко, а за Видин - повече, районните каси съответно са отпуснали повече или по-малко направления за прегледи на личните лекари. Възможни са разлики и в начина, по който районните каси отпускат талоните.
Голяма е разликата и в парите, които здравната каса е платила за първите 4 месеца на пациент за изследвания в извънболничната помощ. Общо средствата са били малко над 25 млн. лв., а средно на глава от населението са се падали по 3.5 лв. Най-много са били тези пари за столицата - 5 лв. на жител, а най-малко за София-област - 1.8 лв. Повече изследвания са получили и в Пловдив и Плевен - 4.2 лв. и 4.3 лв., а по-малко в Кърджали и Пазарджик - по 2.4 лв.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/8/17 09:35

    Това е защото НЗОК знае че ние си доплащаме на ръка а Видинчани горките са по-бедни и от нас и за това държавата плаща/Сиреч не може Държавата да допусне да забогатеем и ние.Трябва да инвестираме в нея а не тя в нас... НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/8/17 10:23

    Кърджали, Силистра, Хасково - там са малцинствата ! Толкова е просто! Няма да лекуват хората, няма да лекуват гората,ще намалява водата, ще се активизира Терминал 2, ще се обезлюдяват селата - това е държавна политика. И то не от вчера. Просто сега и Боко се сети за съветите на пумпала, който пазеше!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.