Над 16 000 души са се включили до този етап в  на бобеното пано в село Смилян, което ще кандидатства за рекордите на „Гинес". Изработката му започна още през 2007 г., като първоначалната идея бе да се гони рекорда за големина и количество фасул, но впоследствие критерият е променен и в момента се гони бройка на участниците, които се включват в изработката на паното, съобщават колегите от 24smolian.com.
Паното се намира в Етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" при НЧ "Проф. д-р Асен Златаров 1927" - с. Смилян. Всеки посетител има право да залепи на стената само едно зърно, а след това собственоръчно се записва в книгата, като доказателство за участието си. Паното е с размер 4 на 8 метра и съдържа мотиви от забележителностите на селото и от поминъка преди десетилетия и в днешни дни. Предполага се, че изработката му ще продължи поне до края на годината, като за нея ще бъдат необходими над 40 кг. боб.
 До завършването на паното остава да се поставят още само около 1000-1200 половинки от фасулеви зърна. Само преди дни, Михаил  Маринов стана шестнадесетхилядният участник, включил се в изработката на паното.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.